Av Jorunn Sjølli, medarrangør
Trykket i Al Farah bladet nr 89/desember 2018
Fortellingen om Hauken-i-Redet starter med instruktør og danser Jenny Lovise Pedersen Staurset.
Jenny har alltid hatt fokus på å oppmuntre kursdeltakere og kolleger til å opptre. Tidlig på 2000-tallet begynte hun å arrangere danseforestillinger med sine kursdeltakere som en kombinert semesteravslutning og koselig sammenkomst for danserne og deres familie og venner.
Det er her navnet stammer fra og gir mening. Da Jenny startet med magedans på midten av 1990-tallet satte hun seg grundig inn i historien til Egypt, og hun studerte også arabisk. Hauken-i-Redet var en tittel som ble brukt om faraos arvtaker til tronen. Vi som studerte hos Jenny var hennes småhauker som hun støttet og skapte opptredenmuligheter for slik at vi skulle vokse som dansere.
Det tok ikke mange årene før Hauken ble en veldedighetsforestilling. En gammel barndomsvenn av Jenny, Pål Vengsholt som mange har truffet i kakesalgsboden på Hauken-forestillingene, hadde flyttet til Mosambik for å hjelpe gatebarn. Han dro dit gjennom en organisasjon, men så at det var mulig å hjelpe mange flere utenom organisasjonen ved hjelp av donasjoner. I flere år bidro Hauken med midler som ga tak over hodet til mange barn, skolegang, sanitærartikler og mye mer.
Vi har i alle år grini oss til å få låne scene gratis. Det har ført til at Hauken har vært arrangert flere steder rundt om i Oslo. Hauken har blant annet blitt holdt i dansestudioet til Siri Ydstie på Torshov, på Kafé Mir, på Mogador Kafé og på Kultursalen Nedre Fossum gård. Siden 2013 har Hauken blitt avholdt på en av Oslos fineste scener, Rommen Scene, med proffe fagfolk på lyd og lys takket være Jennys utrettelige søknadsskriving og tette samarbeid med Stovner bydel, og hennes frivillig innsats blant barn og unge i bydelen som danseinstruktør.
Å ha så fine forhold rundt en forestilling er ikke hverdagskost for oss magedansere, så det er vi veldig glade for å kunne tilby miljøet.
Når jeg skal ta et tilbakeblikk på alle forestillingene som har vært arrangert over snart 20 år, så er det vanskelig å velge ut bare noen høydepunkt. Jeg tror alle som har deltatt eller vært publikum har ulike favoritter, siden Hauken-forestillingene alltid har vært ekstremt variert i sjanger og uttrykk. Vi har opplevd alt fra shamadan til tribal fusion til klassisk indisk dans til norsk folkedans, ja, listen er lang og variert. Personlig må jeg si at det er helt fantastisk å ha fått være med på å arrangere dette alle disse årene sammen med Jenny!
Vi hadde ikke klart gjennomføringen av forestillingen helt alene. Vi er så heldige å ha hatt med oss en klikk med frivillige som har stått på bak i kulissene før, under og etter forestillingen. Jeg vil spesielt trekke fram Pål Vengsholt, Negesti Oppegaard og Hilde Utgård Bjørnstad som uvurderlige støttespillere i mange år. Samtidig vil jeg si tusen takk til alle som har bidratt, både som frivillig og som danser/artist, og rette en hjertelig takk til publikum for all støtten de har gitt.
Denne støtten har ført til blant annet rent vann til en familie i Mosambik, skoleuniformer for å kunne få lov til å gå på skole, sanitærartikler til jenter i Kenya for samme grunn, og mye mye mer. Kenya-prosjektet vårt kom i gang etter et samarbeid med Svetlana Povarova Ree og Tor Ole Ree. Svetlana har vi hatt gleden av å oppleve på Hauken-scenen i mange år, og Tor Ole har blant annet bidratt med bilder fra mange av forestillingene.
Hver rubbel og bit som samles inn på forestillingene går rett til mennesker som trenger støtte. Hauken 20, jubileumsforestillingen som arrangeres lørdag 26. januar, skal samle inn penger til et barnehjem i India. Se Event på Facebook her
Hauken-I-Redet er danseglede med mening – takket være Jenny med det store hjertet.
Velkommen til Jubileumsforestillingen Hauken-i-Redet 20 lørdag 26.januar på Rommen Scene i Oslo. Event på Facebook ser du her
Treasure Tribe, Tromsø. «Vottedans» på Hauken-i-Redet 17: