Dansens Dager Norge rundt, 2018

    Av: Catherine Ydstie

Den internasjonale Dansens Dag finner sted den 29. april hvert år, på fødselsdagen til den franske danseren Jean-Georges Noverre (1727-1810) som regnes som grunnleggeren av den moderne balletten. Dagen er en verdensomspennende markering av alle danseformer og har til hensikt å feire mangfoldet innen dans og kjærlighet til dans på tvers av kultur, alder, hudfarge, ferdighetsnivå og danseform.

Jean-Georges Noverre ble født i Paris 29. april 1727. Hans far var en sveitsisk soldat, og foreldrene hans forventet at han skulle gjøre karriere innen militære, men Jean-Georges valgte isteden dansen som levevei.

Etter drøyt ti år som profesjonell ballettdanser publiserte han en bok med, etter datidens norm, revolusjonerende ideer om dans.

Noverre kritiserte datidens ballett med sine repressive tradisjoner slik som stereotypiske og tungvinte kostymer, gammeldagse koreografier og musikkstiler, samt bruken av maske som han mente forhindret danseren fra å vise ansiktsuttrykk som kunne levendegjøre rollen deres. Han mente danserne brydde seg for mye om å vise fram teknikk, og for lite om kunsten å vise følelser og fortelle historier. Noverre fikk danserne til å ta av seg maskene og de store kostymene for at de skulle kunne bruke hele kroppen til å danse med. Han fant også opp ballet d’action, der man forteller historier bare ved å bruke kroppen og uten å si noe. Før hadde ballett stort sett vært en del av operaer.

Valentina på Al Farahs flyvende teppe på Operataket i Oslo:

Han var også en forkjemper for at dansetreningen skulle ta mer hensyn til hver individuelle dansers styrker og svakheter – at dansere og dansepedagoger skulle dyrke det individuelle uttrykket hos hver danser – ikke nødvendigvis strebe etter likhet.

Noverres arv lever videre i dag og han er en av de mest siterte i danselitteraturen. Hans ideer om at uttrykk og individualitet er viktige faktorer i dansekunst, harmonerer godt med verdigrunnlaget til Dansens Dager.

Kilder: Store Norske Leksikon og Wikipedia 

OSLO

I Oslo danset Solveig og Valentina på Al Farahs Flyvende Teppe på Operataket

Oslo: Bellystars danset også på Operataket

Foto: Anbjørg Kolaas

BERGEN

Av: Zamila ODF

Zamila danset på to steder i Bergen under Dansens Dager; først på Jernbanestasjonen og så på Festplassen. Vi var heldige og unngikk de verste regnbygene på Festplassen.

Dansere var Linn og Sarah som danset en duett til “Setta W Talateen Hetta”, og Karianne og Monica som danset en koreografi med slørvifter til “Bali Ma’ak”.

 

 

 

ALTA

I Alta feiret Alta Magedans dagen ved å danse på kjøpesenteret

Foto: Mona S. Hanssen

 TROMSØ

Treasure Tribe feiret dagen ved å danse på flyplassen