1001 natt – Love & Revenge: arabisk musikk i nytenkende drakt!

Tekst: Hege Slettemeås

Foto: Interkultur Drammen

Publisert i Al Farah bladet nr. 87/Desember 2017

En telefon med invitasjon til å lage 1001 natt-danseshow er vel ikke noe nytt i seg selv, men tittelen er alltid nok til å vekke nysgjerrighet hos lidenskapelige magedansere. Når tittelen i tillegg heter «Love & Revenge» pirrer det litt ekstra, dette måtte vi høre mer om! 

Arrangementet viste seg å være i regi av Interkultur, Drammen Kommune i samarbeid med Oslo World og Drammen Filmklubb. Drammens storstue, Union Scene, ble forvandlet til en vakker scene fra 1001 natt, med invitasjon til en eventyrlig reise inn i Midtøstens mystikk. Hanne Nilgards og min oppgave var å krydre det hele med det som selvfølgelig forventes en slik kveld: Magedans!

Men kveldens hovedperson var uten tvil bandet Love & Revenge! Dette var deres første besøk i Norge (bortsett fra Mehdi som visstnok hadde vært innom Oslo World for mange år siden), hvor de holdt konsert både i Oslo og Drammen. Det blir forhåpentligvis ikke siste gangen! Deres bakgrunn og historie er så interessant at de kunne fortjent en mye bredere omtale enn jeg har mulighet til her.

 

Bandet består av bl.a. av den libanesiske hiphop-pionéren Rayess Bek (Wael Kodeih) og den visuelle kunstneren La Mirza (Randa Mirza), også fra Libanon. Disse to hadde det kreative ansvaret for showet. I tillegg spilte de på scenen sammen med Mehdi Haddab, som er halvt fransk halvt algirsk, på elektrisk oud og franske Julien Perraudeau på klavér. De stilte med sin egen lystekniker Rima Ben Brahim og lydmann Ludovic Joyeux.

Mehdi Haddab var i en særklasse med sin traktering av elektrisk oud, vi overhørte bl.a. kommentarer som «rene Jimi Hendrix» fra et ellevilt publikum.

Foto: Interkultur Drammen Kommune

Man skulle tro at en slik blanding av moderne tekno-pop og tradisjonell arabisk musikk ville være en risikabel balansegang. Den mestret de med glans! Her vil jeg referere til presentasjonsteksten fra Oslo World:

«Love & Revenge er et møte mellom to lukkede universer: De brukne, skeletale beatsene fra Vestens elektroniske musikkproduksjon og den tradisjonelle folkemusikken fra Orienten. Dette mestrer Bek og Mirza ved å sample bilder og lyder fra klassiske arabiske filmer og popsanger, og organisere dem på nytt innen rammene av samtidens globale populærmusikk. Dermed skjenkes kulturen fra den såkalte arabiske gullalderen – 1940-, 50- og 60-tallet, et nytt liv. Ved å plasseres i en fremmed kontekst, forandres også store deler av meningsinnholdet, samtidig som historien som lusker i skyggene får bestå. Sånt blir det mektige – ja, nærmest overrumplende musikkopplevelser av.»

Her var det spennende å komme inn for to magedansere fra Porsgrunn!

Vi åpnet dansende inn i baren der vi dro publikum med fra arabisk film og orientalsk tapas inn til 1001 natt-stemningen i salongen. 

Etter vårt show på orientalske tepper i fin nærhet til et herlig publikum, startet Love & Revenge sitt show oppe på scenen. Vi hadde plukket med oss ristebelter som vi delte ut til et begeistret publikum, som samtlige stod og danset med!

I noen herlige timer hvor tiden stod stille ble vi en del av publikum og nøt elektro-pop til autentisk arabisk film over stort lerret. På lerretet fikk vi se bl.a. dansere som Samia Gamal og Tahia Carioca, og høre sangen til Leila Mourad, Farid El Atrache, hans søster Asmahan og den unge Oum Kalthoum.

En intens konsert der miksen av det rå og sentimentale traff med enorm kraft og lokket fram både jubel og gråt hos oss begge. For oss ble dette en annerledes og helt uforglemmelig danse/konsert-opplevelse!

Hege og Hanne bakcstage

 

Hege Slettemeås fra Porsgrunn har danset magedans siden 1997. Drev eget dansestudio i 3 år og er utdannet MA-URI massør. Har et åpent forhold til magedansen og elsker kreative ideer!