Kvinnedagen og Laagens Juvel

Tekst: Nora Marie Ask

Publisert i Al Farah bladet nr 91/oktober 2019

Stemningen er høy når Laagens Juvel får lov å komme å danse for kvinnegruppa Kongsberg igjen, i 2019 for tredje år på rad. Barna løper rundt mens de voksne skravler og drikker kaffe og koser seg. Kvinnegruppa Kongsberg er en del av Røde Kors og er åpen for alle kvinner i Kongsberg. Kvinner med ulik bakgrunn samles her, gjerne også med barna sine.

Foto: Thana

Thana Sriekhi er en av ildsjelene og pådriverne i gruppa, og hun arrangerer feiring av kvinnedagen til glede for alle. Hun forteller oss at kvinnene i gruppa er fra hele verden; India, Somalia, Syria, Irak, Pakistan, Afghanistan, Kurdistan, Etiopia, Eritrea, Litauen, Tyrkia, Norge og Sverige. Hun sier at det er viktig å markere kvinnedagen og understreker viktigheten av at kvinner blir mer sett og hørt. Sammen blir man sterkere, og man kan lære av hverandre. For medlemmene i gruppa er kvinnedagen en anledning til å ha en stor samling med flere nasjonaliteter, dele erfaringer og å ha det gøy sammen.

Nora Marie Ask. Foto: Astrid

Laagens Juvel er Kongsbergs Orientalske Danseforening, og ble etablert i 2001. Bakgrunnen for å starte foreningen oppsto da deres tidligere pådriver og instruktør Stephanie Heuer flyttet tilbake til USA. De var da en gjeng som brant for å fortsette med dansen, selv uten instruktør. De startet opp i små lokaler uten speil og trente sammen hele vinteren og våren 01/02. De leide inn Lee Figenschow en gang i måneden, som tok turen fra Oslo til Kongsberg. Først i 2003 fikk de et større lokale med speil, og de leide inn flere ulike instruktører til kurs og workshops. Medlemmene er fra 16-74 år, og de synes selv at samholdet de har er noe helt spesielt. Leder for foreningen er Astrid Hove, som er en av dem som var med på å grunnlegge foreningen. Nåværende instruktør er Lizzie Hagen, som var en av danserne foreningen pleide å leie inn, og gleden var stor da hun valgte å flytte til Kongsberg! For øyeblikket leier foreningen sal på Release, et treningsstudio med fokus på dans. Lyse, flotte lokaler sentralt i Kongsberg med masse speil og god stemning. 

Foto: Monica Jørgensen

 

Foto: Monica Jørgensen

Jeg spurte Thana om hva hun tenker om dans som et verktøy for samhold og integrering. «Dans er frihet, og det matcher veldig med kvinnedagen. Kvinnegruppa er en fellessamling, en stor arena for integrering og å fremme samhold på tvers av kulturer. Dans og musikk er et felles, internasjonalt språk.» 

Foto: Monica Jørgensen

Men kan dansen være med på å fremme kvinners rettigheter? Thana utdyper «Jeg kommer fra Syria, og orientalsk dans er en del av vår kultur. Jeg likte bestandig slik dans og lurte på hvordan vi i vår arabiske verden kunne ha en slik dans der kvinnene har på seg lite dekkende, men vakre klær. Kostymene og rytmene i dansen viser den hellige kroppen til en kvinne, og sier på en måte at kvinner er skapt for å være fri! Å fly som en fugl i himmelen uten grenser.»

Foto: Monica Jørgensen

Stemningen i kjellerstua på Røde Kors-huset står i taket! De som danser er stort sett deltakere på kurs med Lizzie. På programmet står en spansk-arabisk koreografi av Solveig Rye Ghatso (Tønsberg), en saiidi og en slør/tromme-koreografi av Lizzie Hagen, en solodans koreografert av Siri Ydstie og ori tahiti ved Ana Maria Villaroel. Helt til slutt tok Nora Marie Ask med hele salen på en Jallabina-koreografi, og både barn og voksne slang seg med. Jallabina er et treningskonsept utarbeidet av svenske Lena Helt og Amina El Mallah, hvor fitness kombineres med orientalsk dans. Flere av barna og damene hadde funnet fram rekvisita i form av myntbelter og drakter, og dansegleden som viser seg når alle inntar dansegulvet er uten sidestykke! 

Foto: Monica Jørgensen

Om du ønsker å danse i Kongsberg, har de alltid plass til flere! Lizzie er flink til å legge opp en klasse slik at det er noe der som passer for alle. Se på hjemmesiden deres, eller finn foreningen på Facebook og Instagram. Om du vil ta del i det fine fellesskapet som er Kvinnegruppa Kongsberg, så er de å finne på Facebook.

Nora Marie Ask. Foto: Astrid

Kontaktinfo: Laagens Juvel finner du på Facebook HER

Tekstforfatter Nora Marie Ask er 32 år, bor i Drammen og jobber for Vy. Hun danser ved Oslo Magedansstudio og er med i dansegruppene Søstrene og Bellystars. Når hun ikke danser, tilpasser hun drakter eller strikker.