En liten samtale med Nesma 

Tekst: Carianne Gregersen

Publisert i Al Farah bladet nr 85/Juli 2017

Spanske Nesma er danselærer, festivalarrangør og ansvarlig for AATEC-instruktørprogrammet som kurser profesjonelle dansere over hele verden. Hun er også en av de ytterst få som har spesialisert seg på å videreføre Reda-stilen. Nesma er kjent som en inspirerende og dyktig instruktør, og i 2016 ble hun invitert til å holde en kurshelg i Norge for å undervise i bl.a. Reda-stil og andalusisk dans.

Besøk Facebook-siden hennes her

Hvordan beskriver du deg selv som instruktør?

“Jeg tilpasser meg i forhold til elevene jeg har og deres nivå og tempo. Hvis jeg har elever som er på et profesjonelt og avansert nivå, er jeg mer streng, i motsetning til med elever som bare vil ha en hyggelig time. Jeg anser meg selv som veldig hyggelig.”

Hvor henter du inspirasjon og motivasjon fra?

“Å lære bort til andre elever er min største motivasjon, fordi jeg blir glad og motivert når jeg må forklare teknikken min. I min tid var det ikke så mange skoler og lærere som kunne undervise god teknikk, så det var mye vanskeligere da jeg var ung. Jeg liker å gi andre muligheten til å lære god teknikk fordi jeg ikke hadde den samme muligheten selv. Det tok meg mange år å lære teknikken, og jeg måtte streve mye. Jeg blir veldig inspirert av å lære andre å danse veldig godt, spesielt folklore-stilen til Reda og andalusisk dans, som jeg liker aller best. Jeg trives godt med å utvikle meg som koreograf og lage store forestillinger, og fortsette å skape min egen stil i andalusisk dans. Min personlig inspirasjon som danser er å være kreativ og utforske mer. Det å danse og hjelpe andre er det som betyr mest for meg, og ikke minst det å lære bort andalusisk dans.”

Når du setter opp store forestillinger med egne elever som opptrer, hvordan føler du deg da?

“Veldig lykkelig og stolt, som en hvilken som helst lærer ville ha følt det overfor sine elever. Det å kunne se at elevene dine er stolte over hva de selv har gjennomført, gir en lykkefølelse.”

Hvordan følte du deg når du kom til Norge?

“Veldig bra, menneskene her er veldig hyggelige. Jeg liker veldig godt den skandinaviske befolkningen fordi de er alvorlige og beskjedne, men samtidig er de ikke det. Jeg liker meget godt holdningene deres. Jeg trives også godt med været her fordi det ikke er for kaldt, og jeg synes snø er fint og pent å se på. Da jeg kom til Norge var det først mye sol og deretter begynte det å snø veldig mye. Så praktisk sett fikk jeg med meg begge værendringene. Vakkert! Jeg liker meg veldig godt her.”

Hvordan føler du det har vært på kurset denne helgen?

“Veldig bra, alle hadde stor interesse for å lære. Det viktigste for meg som lærer er at elevene viser interesse og ønsker å lære. Jeg liker veldig godt de elevene som holder ut hele kurset og står oppreist til siste minutt, selv om de er slitne. Det var veldig forskjellig nivå på elevene, det er alltid noen som kan mer eller mindre enn andre. Som sagt, det viktigste her er at alle hadde stor interesse og vilje til å lære. Det var en veldig bra stemning og atmosfære på kurset. Det likte jeg godt!

Glade kursdeltagere

Det vi gjorde på kurset var veldig generelt, men det tar lang tid å lære på grunn av fotarbeidet og detaljene. Jeg skulle ønske vi hadde mer tid på oss fordi jeg ønsker å lære dere mer. Det blir veldig begrenset hva jeg kan lære bort kun på én helg. Siden Reda-stilen er meget omfattende fikk jeg ikke vist dere alt, og det tar noen år å lære seg den og kunne den bra. Fem timer er veldig lite. Og siden jeg liker å lære bort denne stilen blir jeg alltid stående og snakke om den. Hadde det vært opp til meg kunne vi vært her i flere timer til!

 

Tekstforfatter Carianne Gregersen, opprinnelig fra Drammen, startet med magedans hos Tina Rasmussen. Fast elev på Studio Orient fra 2011 og i 2015 vant hun DOTY i kategorien folklore. Hun er norsk-dominikansk og intervjuet Nesma på spansk.