Dancer of the Year 2017, Moony Orchidaceae, vinner av Fusion-kategorien

Oslo Oriental Dance Festival – Dancer of the Year 2017

Tekst: Elisabeth Kirkengen, oversatt av Lamya Taoussi

Publisert i Al Farah bladet nr 85/juli 2017

Hvordan ble du interessert i magedans?

«Jeg startet å danse tribal fusion magedans før jeg startet med klassisk magedans. Den gang var jeg på jakt etter en fysisk aktivitet fordi jeg aldri likte å dra på treningsstudio, da så jeg heller etter noen danseklasser. Da jeg meldte meg på første gang trodde jeg at det var en afrikansk tribal danseklasse, fordi på portugisisk så kaller vi det for «Fusão Tribal» (tribal fusion). Jeg forelsket meg i dansestilen med en gang, og etter to måneder startet jeg med klassisk magedans fordi jeg følte det ville hjelpe meg med teknikken, og for å lære opphavet til denne dansestilen. Igjen falt jeg helt pladask for klassisk magedans.

Moony Orchidaceae på Facebook

Jeg tror at det som fikk meg til interessere meg for magedansen var bevegelsesfriheten man hadde i denne dansen. Det var fantastisk for meg å oppdage alle isolasjonsteknikkene og de muskelbevegelsene kroppen vår kan gjøre. Når jeg danser føler jeg meg mektig og sterk samtidig som jeg er feminin og sensuell. Å drive med magedans har ført til at jeg både elsker og setter større pris på meg selv som en kvinne. Det er vanskelig for meg å forklare, men jeg føler meg også veldig bundet til musikken, som om jeg har hørt den fra et tidligere liv.»

Hva er din ambisjon med dansen? Har du noen mål du ønsker å oppnå?

«Min store ambisjon er å utøve dansen for fullt – å være en profesjonell danser på heltid uten å ty til andre strøjobber for å overleve. Rett og slett gjøre det jeg elsker mest. Det kan være vanskelig for oss å uttrykke følelser, men jeg ønsker å kunne uttrykke mine dype følelser gjennom dansen. Ikke bare i selve magedans, men i all slags dans. Jeg ønsker også å lære mest mulig – både magedans og andre typer dans. Jeg mener at vi alltid bør streve etter å lære, studere og øve.»

Hva tenkte og følte du da du hørte at ditt navn ble ropt opp som vinner?

«Jeg følte meg både veldig overrasket og takknemlig da jeg hørte mitt navn. Jeg hadde ikke forventet å vinne siden jeg følte at låtvalget mitt til house-dans kombinert med magedans var litt ‘utenfor boksen’, men jeg tenkte likevel at det kunne slå ut begge veier; enten ekstra poeng til min fordel, eller at jeg kunne tape for å være så annerledes.»

  

Hvilken låt danset du til?

«Mating dance, Remix av Flako.» 

Hva fikk deg til å velge denne låta?

«Jeg ville velge en låt som fikk meg i dansestemning (som å danse i en klubb), og som gjorde meg glad. Jeg ville finne en eksotisk låt, men som også hadde elektroniske instrumenter i musikken slik at jeg kunne blande den med house-dans.»

 

Hvordan hadde du det før opptreden?

«Det var veldig hyggelig. De andre dansere var hyggelige, og jeg hadde mulighet til å både snakke og bli kjent med noen av dem. Jeg var litt nervøs, men prating hjelper meg med å roe ned nervene og føle meg mer involvert.»

Har du noen tips til hvordan andre kan mestre nerver/sceneskrekk? 

«Jeg tror at jeg alltid vil være litt nervøs, og det tror jeg er en god ting. Det betyr at det jeg gjør er viktig for meg. Det jeg gjør for å håndtere nerver er å høre på musikk som gjør at jeg føler meg mer avslappet. Jeg tar noen dype åndedrag, og prøver å slappe av i kroppen og i ansiktet. Det viktigste for meg er å fokusere og glemme alt det som skjer rundt meg – å være i min egen boble.» 

Hva er ditt beste råd til uerfarne dansere? 

«Øve, øve og atter øve! Fokusér på dine mål, jobb hardt, og ting vil falle på plass. Vær ærlig, og stol alltid på dine følelser.»

Hva syns du om dommer-tilbakemeldingene du fikk? Var de nyttige?

«Ja, selvfølgelig! Det er alltid bra og viktig å få tilbakemelding, og det er den beste måten å vokse og utvikle seg på. For meg så er soloarbeid alltid under oppbygging, så jeg er alltid åpen for tilbakemeldinger. De hjelper oss å se andres tolkninger og perspektiver, og åpner sinnet vårt.» 

Hva fikk deg til å komme til Norge for å konkurrere?

«Det var en beslutning jeg tok i siste liten. Jeg skulle egentlig hit for min kjærestes bursdag. Jeg undersøkte om det var noen magedansfestivaler i Norge og fant OODF og tenkte; hvorfor ikke? Jeg elsker å utfordre meg selv.»

Tekstforfatter Liz Kirkengen er utdannet sosionom og interessert i dans og sang. Hun har danset magedans siden 2014, og foruten orientalsk dans er hun også interessert i tribal fusion.