Yoga- og magedansreise til Marokko 

Tekst Lisa V. Nilssen

Publisert i Al Farah bladet nr 85/juli 2017

Vinteren 2017 arrangerte Inner and Outer Journeys for første gang en reise til Marokko. Temaet var magedans og yoga, og Siri Ydstie, eier av Oslo Magedansstudio, var med som instruktør. Da idéen kom opp fra Anniken Enger, magedanselev og eier av Inner and Outer Journeys, om å arrangere en magedansreise ble det første spørsmålet naturligvis hvor man skulle dra. I en tid hvor det er mye uro i flere land i Midtøsten var det viktig å velge et reisemål hvor deltakerne ville føle seg trygge. Valget falt på Marokko som kan tilby gammel historie, eksotiske souker og uendelige sanddyner.

Foto: Camilla Oen

Som gjennomgående aktiviteter ble det yoga og magedans. Dette føltes som en naturlig kombinasjon hvor begge styrker opp om den andre. De krever kroppsbeherskelse, kjernestyrke og mental tilstedeværelse. Og det å starte hver morgen med en økt yoga før frokost satte virkelig en stemning for dagen.

Riad Zam Zam – morgenyoga. Foto: Lisa V. Nilssen

 Gruppa som reiste sammen var en god blanding damer fra store deler av Norge (og Sverige), hvor noen var drevne innen yoga og magedans, mens det for andre var det første møtet. Dette ble løst ved at enkelte av treningene foregikk i fellesskap mens andre var nivåinndelt.

Marokkansk te. Foto: Lisa Nilssen

I tillegg til å inneholde treningstimer i yoga og magedans så skulle jo dette også være en ferie, med mulighet til å utvide sine horisonter. Vi både startet og avsluttet reisen på en riad i gamlebyen i Marrakech, et sjarmerende lite sted som vi disponerte som eneste gjester. Her kunne vi nyte stille dager innenfor de gamle veggene, for så å gå rett ut i det yrende folkelivet i de trange gatene og soukene utenfor. Dette gjorde at vi ble raskt kjent med hverandre, også vi som aldri hadde møttes før.

Marrakech, souk. Foto Lisa V. Nilssen
Foto: Camilla Oen

 Videre brakte turen oss østover, over Atlasfjellene og gjennom Draa-dalen. Her fikk vi se noe av den spektakulære naturen Marokko har å by på, alt fra gresskledde åser til snødekte fjelltopper. På veien hadde vi en overnatting i Ait Ben haddou, som med sin kasbah (befestede by) både er på UNESCOs verdensarvliste og i utallige filmer og TV-serier.

Aït Ben Haddou, Ouarzazate, Morocco Aït Benhaddou (arabisk: آيت بن حدّو) er en befestet by, eller ksar, langs den gamle karavaneruten mellom Sahara og Marrakech i Marokko, som er et ledd i de transsahariske handelsrutene. Byen ligger i Ouarzazate-provinsen, og er kjent for sine vakre kasbaher. Kasbahene, som er bygget av tegl eller leire, skades regelmessig i regntiden, og de fleste av byens innbyggere bor nå i moderne hus på den andre siden av elven. Noen familier bor imidlertid fremdeles innenfor ksar.

Høydepunktet for meg var likevel Camp Adounia hvor vi tilbrakte 3 netter i telt. Dette er en camp videre øst for byen med det klingende navnet ‘end of the road’, og godt inn i Sahara. Her fikk vi tid til å kjenne på gledene og utfordringene ved å bo i en ørken.  Her var stillhet, vind og sand, svært begrenset vanntilgang, en fantastisk stjernehimmel og soloppganger over sanddynene.

Foto: Camilla Oen

Camp Adounia tar bærekraftig turisme på alvor, og de hadde et smittende engasjement for å bevare regionens unike natur og kultur. I tillegg hadde de verdens triveligste stab som disket opp med alt fra fantastisk mat, uendelige mengder kaffe, leirbål, sang og musikk, og masser av godt humør.

Camp Adounia, magedanstrening i hovedteltet. Foto Lisa V. Nilssen

Dagene vi tilbragte her ga oss også roen til å bruke mer tid på dansen og til å lære oss noen nye koreografier. Det ble bestemt å sette opp et lite show den siste kvelden for oss selv og de som jobbet i campen. Alle deltakerne ønsket å være med, uavhengig av erfaring. Dette ble verdifullt da vi fikk kjenne på gleden og spenningen med å fremføre noe sammen, og også se hva de andre hadde jobbet med disse dagene. Det hjalp også med å huske at dans først og fremst er sosialt og noe som binder oss sammen. Stemningen var høy rundt leirbålet etter showet den kvelden, hvor vi fortsatte med mer musikk, dans og sang.

Foto: Camilla Oen

Det å dra på en reise sammen med kjente og ukjente mennesker som alle har en felles interesse kan virkelig anbefales. Og ved å møtes på denne måten gjennom felles interesser får vi en unik mulighet til å bli kjent med mennesker som vi ellers ikke ville truffet.

Foto: Camilla Oen 

Mer om de ulike aktørene kan du finne her:

http://www.oslomagedans.com/

http://www.ioj.no/

http://campadounia.com/

http://riadzamzam.com/

 

Kort om Marokko

 

Hovedstad: Rabat

Valuta: Marokkansk dirham

Befolkning: 33,6 millioner (2016)

Offisielt språk: arabisk

Religion: Islam 99%

Gjennomsnittsalder: 28,9 år

– Universitetet Al-Karouine i Fez er verdens eldste i kontinuerlig drift (siden år 859)

– Oukaimeden i Atlasfjellene har Afrikas høyestliggende skibakker

– Fikk forbud mot bruk av plastposer 1. juli 2016

– Bygger verdens største solenergipark i Ouarzazate

– Er storeksportør av meteoritter og fossiler

Artikkelforfatter Lisa Vandvik Nilssen bor i Oslo og er aktiv i byens magedansmiljø. Hun har alltid hatt dans som hobby, og de seneste årene har hun viet mest oppmerksomhet til den orientalske dansen.