1001 Natt 2017, Oslo Magedansfestival

Tekst: Maikki Fonneløp

Foto: Anbjørg Kolaas

Publisert i Al Farah bladet nr. 87/desember 2017

Khalida og Queenie

1001 Natt-festivalens festforestilling ble arrangert for 17. gang den siste helgen i oktober, og denne gangen hadde festivalen invitert både Khalida (Tyskland) og Queenie (Nederland) som begge har gjestet Norge tidligere. De to danserinnene, som ved en tilfeldighet er ganske så like i både farger og fremtoning, fikk for anledningen realisert et duoprosjekt som viser hvor godt de kler hverandre. Begge to har en forkjærlighet for Golden Era, og åpningsdansen deres var en hyllest til både de klassiske danserne og til en av de største sangerne og komponistene av dem alle på den tiden; Farid el Atrache. 

Etter åpningsduetten danset Shireen en oriental med slør, før Bellystars – med Catherine, Lisa, Lene, Tonje, Christina, Sissel og Siri – fremførte en gruppedans til en poplåt og en trommesolo.

Shireen

Bellystars

Lamya entret scenen og gjorde en tolkning av Oum Kalsoum-klassikeren Baed Anak, før Cecilia Esbjörnsson fra Sverige danset en oriental der hun åpnet med isis-vinger.

Lamya

Cecilia Esbjörnsson

Deretter fikk vi se Ingunn danse en oriental og trommesolo, etterfulgt av Rayane Blicksjö fra Sverige som viste oss både Bollywood og Bhangra, indisk folkedans.

Ingunn

Rayane Blicksjö fra Sverige

Så var det klart for Siri sin solodans, en slørkoreografi av Aziza, før Queenie avsluttet kveldens første del med en klassisk oriental, Amal Hayati.

Siri

 

Queenie

Før pausen fikk publikum se et moteshow med marokkanske kaftaner, der flere av kveldens dansere var modeller.

Moteshow – marrokanske kaftaner Foto: Heidi Helene Hinkel Bendoni

Etter pausen åpnet Khalida med en fanveil fusion til vakker klassisk musikk før stemningen endret seg betraktelig med hula-hula dans av The Vaianas, en trio bestående av Lamya, Lisa og Siri. Den fengende musikken fra Disney-filmen Vaiana (originaltittel: Moana) fikk oss til å drømme om sol, saltvann og kokosnøttolje.

Khalida

The Vaianas

Deretter fikk vi et gjensyn med Cecilia som danset en trommesolo av Artem Uzunov, før trioen Honey Hips fra Alta danset en slørdans koreografert av Ingunn og inspirert av Aziza.

Cecilia
HoneyHips fra Alta

Queenies siste soloinnslag var en oriental komponert av tyrkiske Orhan Gencebay og en trommesolo, som ble etterfulgt av Khalidas siste solo oriental til en mer moderne komposisjon av Dr. Samy Farag og en trommesolo.

Queenie

Khalida

United Bellies er et 1001 Natt-innslag der festivalarrangør Siri forener alle dansegruppene og gjestedanserne i en felles avslutningsdans, og i år var det altså Bellystars, Honey Hips og til slutt Khalida og Queenie.

Foto: Maria Helena Moosberg
Foto: Maikki Fonneløp

BACKSTAGEFUN

WORKSHOPS

Workshop with Queenie – swooshes, sways and arabesques!
Workshop with Queenie – the finishing touch
Workshop with Queenie – friday evening and we loooooove balady
Kurs – kurs og mere kurs. Her en avslappet positur etter trommesolo med Khalida
Fridays class – Dance from the heart med Khalida

AFTER PARTY

Etter show lørdag var det klart for mere dans og noe etterlengtet mat på AfterParty på Persia Classic
Caroline og Nora
Christina
Klar for kveldens høydepunkt: Fellesdansing!

Farewell/debriefing – dinner on Sunday

Tekstforfatter Maikki har journalistbakgrunn og en MSc i International Relations med Midtøsten-spesialisering. Hun var leder for Al Farah 2009-2012, har AATEC instruktørutdannelse og jobber på Studio Orient i Oslo.