1001 Natt – Magedans og kultur

Tekst av: Lamya Taoussi.    Foto: Anbjørg Kolaas

Publisert i Al Farah bladet nr. 87/desember 2017

1001 Natt Oslo Magedansfestival 2017 holdt en kort kaftanvisning sponset av Ziana Elegant, som drives av Karima.
Ideen bak visninga var å kunne gi publikum et kulturelt innslag hvor ulike kaftaner ble vist – to av dem var brudekaftaner.

Lamya Taoussi i en kongeblå Takchita (tolags kaftan).

Karima, som sto for denne kolleksjonen, driver til vanlig som negafa/ziana slik det kalles på marokkansk, som betyr en som følger og tar vare på bruden. I marokkansk tradisjon så skal ikke bruden gjøre noe, og alt fra makeup og hår til smykker og kjoler er det negafa som står for. Hun passer også på at ritualene ved et bryllup ivaretas og opprettholdes, og er rett og slett en kulturveileder for den store dagen.

Lisa V. Nilssen i en blomstrete kaftan.

Jeg møter Karima hjemme hos henne og vi mimrer litt om Marokko, kaftaner og bryllup. Jeg har nylig hatt eget bryllup og Karima var min negafa for dagen. Karima forteller at hun er oppvokst i Nederland, men flyttet til Norge for noen år tilbake. Her driver hun utleie og salg av kaftaner til alle typer anledninger – alt fra hverdagsantrekk til de tyngre og dyrere som er ment for festbruk, til de mest elegante for bruden. Det er altså ikke uten grunn at Karima går under foretaksnavnet Ziana Elegant. Hun forteller videre at bruden alltid er ekstra spesiell, med krone, slør, ekstra skimmer og glam, og har en spesiell kaftan for anledningen. Mens antrekk til enklere anledninger er mindre detaljerte og lettere i stoff og dekorasjoner. 

Nirmel Mahe i en kaftan som kombinerer det tradisjonelle med moderne mønster.

Kaftanen er på mange måter et spesielt antrekk som er skreddersydd til den enkelte. Først og fremst fins det ikke ett design som masseproduseres. Alle modeller er unike, og selv om de kan se like ut vil de aldri være helt identiske. Karima forteller meg at det er noe mer underliggende i det at en dame bruker kaftan. Kaftanen gjenspeiler og symboliserer hennes personlighet, og gjennom hennes valg av kaftan avslører hun seg selv. Hun kan være den tradisjonelle som er tro mot kulturen, eller den blyge som ønsker lange ermer. Eller så kan hun være den moderne som viser mer hals og armer, eller er betatt av Haute Couture og går for en frekkere utgave. Det er noe for alle damer der ute, forteller hun.

Salwa Changur i en tradisjonell kaftan med gulldetaljer.

Kaftanene som ble vist frem i Oslo Konserthus har hatt en lang reise. Karima spesialbestiller stoff helt fra Dubai før de blir sendt videre til Marokko for sying. Under prosessen bestemmer Karima seg for de ulike designene hun ønsker seg før de endelig når sin siste destinasjon hjemme i Oslo.

Yasmin Ali i en brudekaftan og tilhørende slør. Bilde anbjørg kolaas

Ønsker du å komme i kontakt med Karima for en spesiell anledning?
https://www.facebook.com/ZianaElegant/

Tekstforfatter Lamya er utdannet lærer og har studert arabisk i en årrekke og avlagt eksamen i det. Hun har bakgrunn fra marokkansk folkedans, orientalsk dans og jazzdans.