Christina Biskitzi, tredjeplass i Folklore Amatør, DOTY 2019

Oslo Oriental Dance Festival – Dancer of the Year 2019

Publisert i Al Farah bladet nr 90/april 2019

Foto: Andre Elbing

Hvilken stilart danset du, og hvorfor valgte du akkurat denne stilarten?  

Jeg valgte å danse en saidi, en folklore dans opprinnelig for menn og som danses med kjepp. Dansen er tøff og maskulin, og kjeppen er et våpen. Men dansen har utviklet seg og kan også danses på en søt og feminin måte med en annen type kjepp som heter assaya. Uansett hvordan man velger å presentere dansen er den heftig, tung og jordnær, med mye fokus i hælene og en liten ‘groove’ i skuldrene. 

Det er to grunner til at jeg valgte saidi i år, som også forklarer mitt forhold til stilarten.

For det første ble jeg inspirert av Kjerringer som vant førsteplassen i Danish Open-konkurransen i fjor med en saidi fusion. Etter å ha hørt saidi på trening tusen ganger fikk jeg kjempe lyst til å danse det selv, ‘grooven’ er smittsom! 

For det andre var Anastasia en av dommerne i DOTY. Hun deltok med en saidi på DOTY i fjor og vant tredjeplassen. Hun hadde akkurat det uttrykket jeg ville ha, skikkelig tøft, men likevel feminin. Jeg husker hva hun hadde på seg, hvordan hun holdt kjeppen, dansetrinnene hennes, og hvordan jeg fikk frysninger av å se dansen hennes. Så det å få tilbakemeldinger fra henne var supert.

 

Hvilken låt danset du til, og hva fikk deg til å velge denne låta? 

Jeg danset til “El Saidi Helwa”, en koreografi av Lena Helt.  Den lærte jeg av Lena på treningsleiren i Sverige med henne og Jillina i fjor sommer. Lena Helt er fra Sverige og er først og fremst en folklorist, selv om hun har danset alle stilartene i løpet av sin lange karriere. Hun har inspirert store stjerner med sin shaaby, som også er det hun er mest kjent for – hun kalles for shaaby-dronningen. Etter at hun har bodd i Egypt i mange år og danset folklore der har hun nesten blitt mer egyptisk enn svensk. Mange dansere, meg selv inkludert, må trene og jobbe for å gjenskape et uttrykk, men hos Lena er det helt naturlig. Og det er akkurat det som inspirerer meg. Hvis jeg en dag klarer det samme skal jeg si meg fornøyd med dansen min.

Hva var din motivasjon for å stille i folklore-kategorien i årets DOTY? 

Min motivasjon var å forberede meg til en konkurranse i Irland, hvor Jillina, Lulu Sabongi og Jamilah skal være dommerne. Det er en profesjonell setting hvor alt er organisert ned til den minste detalj, og jeg gleder meg til å få tilbakemeldinger fra de store og velkjente danserne.  Så du kan si at DOTY var min ‘generalprøve’.