Marokkansk harira

Tekst: Amina Bacali 

Publisert i Al Farah bladet nr 77/mai 2015

Harira er en typisk marokkansk suppe som lages under ramadan-måneden uansett når på året den måtte inntreffe. Det smaker ekstra godt på kalde dager, og som med fårikål, nytes harira enda bedre dagen etterpå!
Suppen kan serveres som forrett eller som hovedrett med nybakt brød til. Den kan også lages uten kjøtt, og erstattes med linser, pasta (chaaria) og grønnsakskraft.
Oppskrifter på harira kan variere fra by til by. Denne oppskriften har et nordøstlig preg fra de berbiske byene Nador og Hoceima.

Ingredienser: (8 porsjoner)

2 kg lammebog

2 løk

3 stilker stangselleri/sellerirot
1 kopp kikkerter
3 bokser hermetiske tomater

Bladpersille

Frisk koriander

Sitron
1 ts malt kanel

1/2 ts safran

Salt og pepper

3 dl kjøttkraft

½ dl hvetemel
1/2 dl olivenolje

Fremgangsmåte:

  1. Del kjøttet i passende porsjonsstykker. Ben skjæres vekk. Finhakk løk og stek det sammen med kjøttet i olivenolje til kjøttetbitene har fått en fin stekeskorpe.
  2. Press tomatene gjennom en sil. Ha det over kjøttet sammen med krydder, sitronsaft, stilkselleri i biter, hakket persille og koriander.
  3. Hell over kjøttkraften. La det koke på svak til middels varme i ca. 2 timer til kjøttet har blitt mørt. Ha deretter i kikertene (Kikertene bløtlegges i vann et døgn før, eller man kan bruke hermetiske kikerter). 
  4. Rist hvetemel sammen med litt vann til en klumpfri røre. Hell røren i gryten litt etter litt, mens du rører godt til du har fått en passe tykkelse på suppen. Kok opp.

Hell suppen i små spiseskåler og pynt med hakket koriander og sitronbåter. Man kan også tilsette pasta (chaaria), linser eller kokt egg, etter egen smak! 

Bi Sahha! (Velbekomme)

Oppskriften er fra den marokkanske kokken Abdul El Atiaoui.

www.abdeluxe.no

Tekstforfatter Amina Ali bor for tiden i Tunisia, hvor hun opptrer og underviser orientalsk dans. Hun har tidligere undervist på Studio Orient og har AATEC instruktørutdannelse. Hun har vært arrangementsansvarlig i Al Farah siden 2014 og ble styreleder våren 2016.