1001 Natt 2015, Oslo Magedansfestival: En magisk kveld / 1001 nights 2015, Oslo Bellydance Festival: A magical evening

Tekst: Sakina Benmalek

Foto: Martin Doffi, Miriam Embla, Even Johnsen

Publisert i Al Farah bladet nr 77/Mai 2015

I femten år har Oslo magedansfestival – 100 Natt forlystet sitt publikum med eksotisk dans til orientalske rytmer. Jubileumshelgen ble feiret med et gedigent gallashow og danseworshops i tre dager til ende. Aldri før har festivalen vært så stjernespekket, og æresgjesten var den legendariske magedanserinnen Jillina.

For fifteen years, the Oslo Belly Dance Festival – 1001 Nights has entertained its audience with dance to oriental rhythms. The anniversary was celebrated with a grand gala show and dance workshops. Never before has the festival been so starstudded, and the guest of honor was the legendary belly dancer Jillina. On Saturday 25th of April, the atmosphere in Oslo Concert Hall was at its peak. The audience was carried away by both humorous and dramatic performances. The dancers performed pure magic and generously offered bonus dances such as chaabi and bollywood.

Visit the festival on Facebook

Jillina. Foto: Martin Doffi

Lørdag 25.april var stemningen helt i taket i Oslo Konserthus. Publikum lot seg rive med av både humoristiske og dramatiske opptredener. Danserne drev med ren magi og bød sjenerøst på bonusdans som chaabi og bollywood.

Først ut var vinneren av årets Dancer of the Year-konkurransen, Lamya Taoussi. Med sjarm og stil danset hun scenevant publikum inn i topp feststemning. Under helgens workshops holdt hun dessuten kurs i marokkansk dans.

Lamya. Foto: Martin Doffi
Foto: Miriam Embla
Foto: Even Johnsen

Oslo Magedansstudios dansegrupper Bellystars og Kjerringer hadde gleden av å opptre flere ganger i løpet av showet. Bellystars opptrer ellers på firmatilstelninger, festivaler, de deltar i konkurranser og tar ulike danseoppdrag. Som navnet tilsier, er Kjerringer en uhøytidelig dansegruppe for damer over 40, og «kjerringene» underholdt med både humor og talent.

Bellystars featuring Trine Bjarkøy. Foto: Martin Doffi

 

Kjerring Nina fra Alta og kjerring Catherine fra Oslo
Kjerring Nina fra Alta gir kjerring Siri fra Oslo en hjelpende hånd

Iført lysende kappe og til dramatisk musikk trollbandt showets stjernedanser Jillina publikum med to magiske opptredener. Hun holdt også to Technique & Combinations workshops i løpet av jubileumshelgen. Jillina er egentlig tysk og italiensk, men er vokst opp i Los Angeles. Hun har viet livet sitt til dansen og er foruten danser også instruktør, koreograf, regissør og produsent. Hennes nyeste produksjon, Bellydance Evolution, er vist i mer enn tjue land, deriblant på Mawazine-festivalen i Marokko hvor hun opptrådte for selveste prinsesse Lalla Salma. Superstjernen Jillina har vunnet en rekke priser fra International Academy of Middle Eastern Dance og Giza Academy, inkludert prisene for Best Modern Egyptian Dancer, Beste instruksjonsvideo, Beste Dansestudio og Dancer of the Year.

Jillina. Foto: Martin Doffi
Foto: Miriam Embla
Jillina. Photo:Miriam Embla

Det imponerende jubileumsshowet bød på ikke mindre enn fire oppvisninger av mannlige dansere. Perkusjonist, danser og plateprodusent Guy Schalom sjarmerte damene i senk med sitt spill på derbouka, arabisk tromme. fROOTS Magazine har beskrevet ham som en av de mest allsidige og interessante perkusjonistene i dagens Storbritannia. Schalom er israeler, familien er jødisk-egyptisk, men for tiden bor danseren selv i London. Han har nesten 25 års erfaring i en rekke musikalske uttrykk og har opptrådt i store produksjoner som Riverdance i Royal Albert Hall og Peterloo Overture på Barbican. Han leder sine egne jazz- og world muisc-ensembler og har også sin egen gruppe, Baladi Blues Ensemble, som spiller baladi, en urban musikkform utviklet fra tradisjonell egyptisk folkemusikk. Musikken, kjennetegnet av trekkspill og saksofon tilpasset arabiske skalaer, fulgte med de mange egypterne som tidlig på 1900-tallet forlot landsbygda og flyttet inn til Kairo.

Guy Shalom. Foto: Martin Doffi
Photo: Even Johnsen
Guy Schalom playing the drums.Photo: Even Johnsen

DaVid of Scandinavia imponerte kveldens publikum med sin presise danseteknikk og unike scene opptreden. I tillegg til å være danser, er DaVid koreograf, dansetrener og konkurranse-dommer. DaVid turnerer verden over og har mer enn femten års erfaring på sitt felt. Det er for sine undervisningsmetoder og sin holistiske tilnærming til dans og musikk han er mest kjent. Han er etterspurt over hele verden som coach for dansere på alle nivåer. På bestilling koreograferer han for konkurransedansere, turnerende artister og dansekompanier.

 

Publikum på 1001 Natt fikk gleden av å stifte nærmere bekjentskap med svenske Lena Helt, en av Sveriges aller beste magedansere og dessuten en av verdens mest kjente shaabi-dansere. Lena har tretti års erfaring innen dansen, hun eier Dance Connection og underviser og holder workshops verden over. I tillegg til magedans underviser Lena også i ulike former for Zumba. Lena forsøker å finne nye og morsomme treningsformer og lanserte i vår intensive og morsomme Jumping Jack på springbrett. Hun setter stadig i gang danse-eventer og er grunnlegger av charity-eventet Dance4life og Arabian Night som hvert år går av stabelen i Stockholm.

Lena Helt. Foto: Martin Doffi
Photo: Even Johnsen

 

 

På festprogrammet sto også britiske Isa Randle muligens Englands aller flotteste og mest allsidige danser. Med sabel på hodet forførte hun et begeistret publikum. Isa begynte å danse allerede som fireåring, og senere studerte hun ved et av Londons mest prestisjefylte etablissementer for Performing Arts. Hun startet sin karriere som musikalstjerne i West End og har deltatt i en rekke filmer og TV-programmer.

Isa. Foto: Martin Doffi
Foto: Even Johnsen

I likhet med publikum verden over som elsker Artemisias drama, humoristiske sans og magiske silkeslør, ble publikum på 1001 Natt svært begeistret for danserinnen. Artemisia er en suksessrik internasjonal performer, lærer og koreograf innen orientalsk dans. Hun er drivkraften bak danseskolen (e)motion i Leuven, den største skolen for orientalsk dans i Belgia. Artemisia driver også den årlige Raks Summer School i Belgia, det profesjonelle danseensemblet Raks Pro og studentgruppen A-Team. Artemisia er en inspirerende lærer både rent teknisk og når det gjelder den unike tilnærmingen til dans som (e)motion, følelse og bevegelse. «Vil du bevege deg eller vil du bli beveget?» er hennes motto for danseopplæringen.

Artemisia
Foto: Even Johnsen

Duoen Oriental Hips bestående av Amina Bacali og Lamya Taoussi, begge med arabisk opprinnelse, opptrådte også på 1001 Natt. De serverte publikum en humoristisk haremsfantasi hvor de konkurrerte om oppmerksomheten til en uinteressert sultan.

Foto: Miriam Embla
Foto: Miriam Embla
Oriental Hips – Lamya og Amina. Foto: Martin Doffi

HoneyHips, Alta Magedansstudios egen dansegruppe, tok nok en gang Oslo med storm. Studioet drives av Ingunn Lyngstad som har hatt magedans som hobby i elleve år og som profesjon siden 2008. Før dette danset hun både moderne og klassisk ballett i sju år. Ingunn ble i 2008 utdannet trener i magedans hos Norges Danseforbund, den eneste offisielle kursingen for magedanslærere i Norge. Ingunn har knyttet til seg Siri Ydstie fra Oslo Magedansstudio og baserer seg på hennes populære undervisningsopplegg.

HoneyHips fra Alta. Foto: Miriam Embla
Nina
Tina

 

Jillinas Angels – Anita Kjeverud, Catherine og Siri.
Foto: Martin Doffi
Siri Ydstie – en av Jillinas Angels
Etter at usedvanlig dyktige artister hadde skapt en magisk og fargerik festaften i Oslo Konserthus har vi allerede begynt å glede oss til neste års trollbindende danserier. Vi sees!
Oriental Hips – Amina og Lamya. HoneyHips fra Alta – Ingunn og Tina. Bellystars – Siri, Christina B., Catherine og Christina R.

 

Visit the festival on its webpage

BACKSTAGE FUN AT OSLO CONCERT HALL

1001 natt 2015

 

Tekstforfatter Sakina Benmalek er en marokkansk-norsk skribent og fotograf som finner inspirasjon i farger, rytmer og mennesker. Hun er sesongansatt i turistinformasjonen Visit Oslo.