Træningslejr for Mavedansere i Danmark

Publisert i Al Farah bladet nr 92/april 2020

Tekst: Anna Barner

Jeg startet med ukentlige kurs i magedans i 2001 for Gerlev Idrætshøjskole. Den gang var det i Danmark statlige tilskudd til høgskolekurs, og derfor kunne vi tilby kursene til en fordelaktig pris. Det ble fler enn 20 kurs fra 2001 til 2014 – ikke bare sommerkurs, men også vinter- og høstkurs. Alltid med forskjellige temaer innen magedans.

Annas nettside finner du her

Anna Barner. Foto: Lars Studs

I 2014 forsvant statsstøtten og jeg hadde samtidig lyst til å ta mine egne valg. På høgskolen var det flere begrensninger på valg av datoer og lokaler. Jeg ønsket meg mer frihet til å bestemme over timeplan, valg av trenere, romfordeling m.m. Derfor tok jeg beslutningen om å endre konseptet fra høgskolekurs til treningsleir, og samtidig løsrive meg og arrangere kurset selv. Det har jeg nå gjort i fire somre, og jeg trives utmerket. Jeg leier bare en hel idrettsskole med tre saler og full kost og losji. Så krysser jeg bare fingrene for at deltakerne også melder seg på.

Træninglejr 2018 – Åben Scene

Deltakerne
Danserne kommer fra Danmark, Norge og Sverige. Det gir mulighet for networking på tvers av landegrensene. Nivåmessig har vi alt fra nybegynnere til øvede dansere. Noen er veldig ambisiøse, noen instruktører kommer for å få ny inspirasjon med hjem, mens andre kommer primært for hyggen og det sosiale samværet. Jeg forsøker å skape et veldig romslig og vennlig miljø hvor bredden er styrken og dansegleden er det som binder oss sammen.

Træningslejr for mavedansere finner du på Facebook her

Fellesbilde sommer 2016. Foto: Louise Kirkegaard
Træningslejr 2018
Træningslejr 2019 – norske damer på benken

Min største glede
For meg personlig er det beste ved treningsleiren å lage nye koreografier og finne på noe ’nytt’ hvert år. Jeg elsker når dansere lærer mine koreografier og gjør dem til sine egne. Jeg blir alltid rørt og stolt når jeg ser at mine små ”koreografi-babyer” blir danset på scener rundt omkring i Skandinavia. Det er virkelig en stor glede.  

Træningslejr for mavedansere finner du på Instagram her

Træningslejr i 2016. Vi opptrer på torget i Slagelse
Træningslejr 2019 med instruktør Helene Eriksen

The same, but different
Hver treningsleir får et tema som vi jobber med hele uken. Temaet kan være historisk, kulturelt, musikalsk eller relatert til «performance» eller bevegelse. Hvert år inviterer jeg en gjesteinstruktør. Vi har blant andre hatt som gjesteinstruktører Khalida, Ingunn Lyngstad, Siri Ydstie og Helene Eriksen. Det er så herlig for meg å møte og samarbeide med utenlandske dansekollegaer. Hvert år skjer det noe ’nytt’. For eksempel hadde vi besøk av live band med Fatma Zidan én sommer og opptrådte offentlig i Slagelse en annen sommer. Mange husker nok det året vi sydde 75 hvite hatter for å rekonstruere en filmscene med Naima Akef i 1952. Det var gøy! Det skal være noe nytt og overraskende hver gang, synes jeg. Samtidig vil jeg gjerne holde fast ved kjernen i konseptet: At treningsleiren byr på god, solid undervisning i magedans med høy kvalitet.

Træningslejr 2016. Været var fint – vi øver ute på gresset
Træningslejr 2019

FIRE PÅ TRÆNINGSLEJR

CAMILLA FAGERBERG

Camilla er 49 år og bor i Stockholm. Hun har danset magedans i ca. tyve år hos forskjellige lærere, men lengst hos Lena Helt. 

«Jeg var på treningsleir første gang i 2007, tror jeg, og har vært med sikkert ti ganger siden det. Jeg drar på treningsleiren til Anna for jeg synes det er helt fantastisk å bare få danse dagen lang i en hel uke. Det er noe helt annet enn å gå kurs en gang i uken. Du lærer deg mye mer på den ene uken enn på en hel termin ellers, spesielt hvis du er på nybegynner eller litt øvet-nivå. Anna og trenerteamet er veldig profesjonelle og gir oss utfordringer tilpasset nivå, enten du er på nybegynner eller avansert nivå. Bonus er all inspirasjonen og alle de gode vennene man får blant de andre deltagerne. Jeg kommer ikke på noe jeg ønsker skal endres, men det danske språket kan være litt vanskelig å forstå noen ganger. Men så får man seg en god latter når de for eksempel snakker om ‘baller’ – det betyr jo noe helt annet på norsk og svensk enn på dansk.»

 

JANNI BYØ

Janni er 42 år, bor på Sjælland i Danmark og danser hos Anna Barner i Holbæk. Hun danser klassisk magedans og fusion, det har hun gjort siden 2006.

Janni i Danish Open i 2019

“Jeg drar på treningsleir hvert år fordi det er sunt for kropp og sjel. Gjensynsglede og nye bekjentskaper gjør vår dansefamilie tettere og større år for år – på tvers av landegrenser. Det er en kombinasjon av det sosiale og dansen som gjør at det ikke er spørsmål om jeg skal være med hvert år – det skal jeg bare! Jeg er veldig fornøyd med Anna Barners treningsleir – hvis noe skulle endres for å gjøre det bedre så kunne det være at det var en kveld uten noe på programmet. Men det er fordi jeg liker å sy sammen med mine dansesøstre, og det hadde vært deilig med en hel frikveld til å gjøre det.”

 

LENE MARTINSEN

Lene er 46 år og fra Oslo. Hun danser ved Oslo Magedansstudio, er medlem av dansegruppa Bellystars og er Jallabina-instruktør.

«Treningsleir for magedansere i Danmark er virkelig ferie med mening. Folk spør meg: “men er det ikke bedre å dra på en ferie hvor du får slappet av mer?» Å nei, sier jeg, absolutt ikke! På treningsleiren treffer jeg andre likesinnede (les: magedans-nerder) og lærer masse på kort tid. Å danse hver dag i en uke er selvfølgelig fysisk utfordrende, men det er mange pauser, og dagen avsluttes med en avslappende yogatime. I tillegg kan alle som vil opptre på Åpen Scene. Det finnes ikke noe bedre enn å vise fram noe man har jobbet masse med foran en stor gjeng entusiastiske magedansere. Er du litt introvert eller trenger tid alene (som meg) vil jeg anbefale å velge et enkeltrom. Det kan bli veldig sosialt og intimt på leiren, noe som er veldig hyggelig, men da er det viktig også å kunne trekke seg litt tilbake på sitt eget rom. Noe av det beste med leiren er de nydelige koreografiene du lærer der. Vel hjemme i Norge etter treningsleiren savner jeg alltid morgentreningene med Anna.»

 

MARIANNE JULL

Marianne er 58 år og bor ved Aarhus i Danmark. Hun begynte å danse magedans da hun var 40 år og drar på dansekurs som høgskolekurs, dansereise eller treningsleir minst én gang i året siden 2009, mest hos Anna Barner. 

“Jeg elsker treningsleiren fordi jeg møter alle mine dansesøstre og blir kjent med nye, spennende dansere. Og så det viktigste: danse dagen lang, fri for plikter og hverdagsmas mens jeg blir en bedre og bedre danser. Jeg gleder meg til å arbeide hardt med teknikk og koreografier, jeg gleder meg til Åpen Scene, til å smile og le masse, hygge meg, felle en tåre og nerde med ny inspirasjon.  Ville jeg endre noe? Nope – vi ses!”

Tekstforfatter Anna Barner Sarp er fra Holbæk i Danmark. Hun er profesjonell magedanser og instruktør, har en master i idrett fra Universitetet i København og er forfatter av boken ”Mavedans og andre folkedanse fra Egypten”.