Egypt – til lands, vanns og i luften

Publisert i Al Farah bladet nr 51/november 2008

Tekst: Solveig Rye Ghatso

27. mars 2008 møtte tyve reiseklare Egyptfarere opp på Gardermoen med kurs  mot Kairo. Det var 15 deltagere fra Tønsberg Magedansstudio i regi av undertegnede og fem fra Madam Qadam orientalske magedansskole

Jeg sto som hovedreiseleder denne gangen. Selv  har jeg vært i Egypt mange ganger, også sammen  med noen av deltagerne som var med denne  gangen, deriblant to av mine elever med sine  ektemenn. Den ene er lege av yrke, så vi har vår  egen reisedoktor med oss. Men for de fleste var  det første gang de skulle til Egypt, og forventningene var store. Jeg tror jeg med sikkerhet kan si de ble  innfridd under vårt ti dagers opphold, ledsaget av  vår egyptiske guide. 

Etter få timers søvn på et hotell som var  helt ok med de typiske trange heisene en finner overalt i Kairo og en frokost som også er typisk for et trestjerners hotell, det vil si kjedelig, bar det til Gizaplatået for å besøke pyramidene. Selv har jeg vært der en rekke ganger, men opplevelsen er like mektig hver gang. Lenge før ankomsten ser vi pyramidene, de ruver over landskapet der de står badet i solen. Vi kan ikke forestille oss hvor store de er før vi står der. Det er en helt ubeskrivelig følelse, noe man må oppleve for å  forstå. 

Museum og skopuss 

Etter pyramidebesøket og en matbit som ble inntatt på en båt ved elven Nilen, dro vi til Kairo museet. For å få med seg alt det som museet har  av skatter, må en bruke flere dager. Det hadde ikke vi tid til, og da er det godt å vite at det kommer flere anledninger.  

 

Etter å ha kranglet oss gjennom Kairos trafikk, nådde vi vårt mål for kvelden, Kairos eldste basar område, det velkjente Khan el Khalili. Her gikk det heftig for seg med shopping. Jeg tok med meg gjengen, inkludert mennene, til de butikkene hvor jeg selv handler myntbelter og kostymer.  Hos noen av dem er det ikke rom for å prute og det er i grunnen ganske behagelig. Du får en pris og det er det. Selv har jeg lært meg kunsten å prute. Til å begynne med fant jeg det meget vanskelig, men så lenge en kan gjøre det med verdighet og ikke simpel frekkhet, føles det greit. Til dere som ikke har vært der før kan jeg fortelle at det er meningen at en pruter på det meste av det en finner på dette markedet. Det kan være  moro når en først begynner, men det lønner seg  å være uthvilt – det er ganske slitsomt.  

Khan el Khalili

Inne i selve basarområdet er det en fem stjerners restaurant som heter Naguib Mahfouz.  Den har fått navnet etter den avdøde forfatteren  som fikk Nobels litteraturpris for Kairo-triologien.  Der er det godt å slappe av innimellom ivrige  kjøpmenn som vil vise frem det helt spesielle de har å by på. På Naguib Mahfouz serverer de god mat til en helt grei pris. En kan også bare sette seg ned å nyte en vannpipe, noe å drikke og høre på musikk fra et to- eller en-manns orkester.  Fast inventar er også en liten, gammel mann som pusser sko. Det er en opplevelse i seg selv,  så om du har tenkt deg dit, ta på deg sko som  kan pusses.

Naguib Mahfouz restauranten. Du finner den også på Instagram her

Koreografi og kostymer 

Dag to sto et besøk hos en av Kairos kjente  dansere på programmet. Det lyktes oss å få tid  hos velkjente Raqia Hassan. Å lage avtale med de  store stjernene lang tid i forveien er ikke mulig,  det vet vi som har erfaring med den biten. Alle  vi henvendte oss til svarte at vi måtte ta kontakt  en dag i forveien, og det gjorde vi. Vil en ha time  hos de virkelig store stjernene må en godta dette  systemet. Vi troppet da opp hos Raqia en tidlig  formiddag tyve stykker, mennene var så klart  med. Hun gjorde store øyne og sa til meg at det  var første gang hun hadde tatt imot en så stor  gruppe og vi måtte låne et rom i naboleiligheten.  Noen synes det er stas med diplom etter et  «kurs», og det i seg selv er nok ikke noe problem  så lenge du betaler for det. Men det sier ingen  ting om deg som danser. Selv foretrekker jeg å  møte de gode danserne fra Egypt når de er på  besøk i Sverige eller Norge. De som arrangerer  festivaler med egyptiske dansere holder som  regel høy kvalitet og høyt nivå, noe jeg synes de  norske og svenske arrangørene fortjener all ros  for. Privattimer alene i Kairo blir kanskje annerledes, men skal du til de store danserne, alene  eller med en gruppe, må du altså ha is i magen  når det gjelder å få booket en avtale. 

Raqia Hassan og Solveig Rye Ghatso hjemme hos Raqia

Vi besøkte også kostymebutikken til Raqia,  og noen av oss reiste fornøyde hjem med fl otte  kostymer. Selv kjøpte jeg en saidi-kjole. Om  kvelden var det magedans, folkedans og tanoura  med full middag ombord på en av Nilens båter.  Det var en selsom opplevelse. Mennene som  danset folkedans var dyktige, så også tanoura danseren. Men det vi satt og ventet på i spenning  var selvsagt magedanseren. Der ble vi skuffet.  Det er forresten ikke første gang jeg blir skuffet  over danserinnene i Egypt og jeg lurer på hva som er i ferd med å skje med dansen. Mykheten  og det yndige er byttet ut med harde trinn og et  småfrekt uttrykk. Trist. 

 

Luxor som frosk og fugl  

Etter noen hektiske dager i Kairo bar det i vei  til Luxor med fly. Vi besøkte Kamak- og Luxor tempelet før vi ankom vårt firestjerners hotell.  Her var det fint. Vi hadde noen timer på egen hånd og jeg tok med meg noen av mine elever på  en tur rundt i Luxors gater i en hestedrosje, noe  som er typisk for denne byen.  

Om kvelden tok vi båt over til vestsiden av  Nilen for å besøke Hotell el Phardous som drives  av Inger Jøndalen fra Norge. Her storkoste vi oss  med vegetarmat i et nydelig rom, og med dans på  taket. En fantastisk opplevelse hos en fantastisk dame. Jeg har allerede bestilt plass hos henne i  februar for en ny gruppe. 

Kongenes dal er en dal i Egypt hvor faraoene i 18. til 20. dynasti, fra omkring 1539 f.Kr. til omkring 1075 f.Kr, ble gravlagt.Den første farao som ble gravlagt der var Totmose I, og den siste var Ramses X eller Ramses XI.  Den mest sagnomsuste av gravene er utvilsomt Tutankhamons.

Neste dag sto et besøk i Kongenes dal og  Hatshepsut-tempelet på programmet. Men først  skulle vi se Luxor fra luften i en luftballong. Det  var en fantastisk, luftig opplevelse. Vi svevet over  Nilen og Luxor by. Jeg som normalt har litt høyde skrekk følte meg utrolig nok trygg der jeg sto i  kurven med alle de andre, og med den store  ballongen over oss. Vår kaptein hadde skjorte  med emblemer som viste at han var en flyger,  og vi synes det var betryggende. Det viste  seg i ettertid at disse merkene var påsatt for  anledningen med en borrelås. Men håndtere en  luftballong det kunne han, selv om landingen vår  var noe spesiell og ikke helt tørr – vi måtte opp i  luften igjen for å få en bedre plass for vår avstigning og landet da midt i en sukkerplantasje. Folk  strømmet til fra alle kanter for å hjelpe til, det føltes som om hele byen var til stede. Alle ropte og skrek i munnen på hverandre, og sukkerbonden var fortvilet over at hans arbeidsfolk måtte bruke  tid på å hjelpe turister som ville more seg i en luft ballong. Dette skjer hver dag; tidlig om morningen stiger et titalls ballonger over Luxor og de lander  som regel i en tilfeldig sukkerplantasje. Kapteinen har kontakt med bakken på telefon så bakkemannskapet vet hvor de skal plukke opp reisefølget.

Hatshepsut-tempelet er dedikert til den lengst regjerende kvinnen i det gamle Egypt, dronning Hatshepsut. Templet er dekorert med statuer, sfinkser og relieffer, som har blitt omhyggelig restaurert over tid.

 

Vi fullførte dagens program før vi steg om bord på en av Nilens cruisebåter for å nyte late dager. Her var maten aldeles fantastisk. Første stopp var Esna, så til Edfu hvor vi tok en heste drosje til Horus-tempelet. Vi seilte videre til  Kom Ombo og besøkte tempelet til Sobek og  Haroeris. Enden for reisen var Aswan hvor vi  besøkte High Dam og Philae-tempelet. Tidlig om morningen kjørte vi buss til Abu Simbel hvor  vi besøkte templene til Ramses II, Nefertari og  Hathor. Så bar det tilbake til Kairo med fly.

Esna er en by i Egypt. Den ligger på vestbredden av Nilen omtrent 55 km sør for Luxor.
Philae er en øy sør for Aswan i Øvre-Egypt, der det inntil 1979 lå et praktfullt tempel for gudinnen Isis, grunnlagt av kong Nektanabo 1 (380–362 fvt.). Under byggingen av Aswandammen er det blitt revet og flyttet til en annen øy, Agilkia, i nærheten, der det står over vannflaten hele året. Templet er likevel fortsatt kjent som «Philae-templet».

 

Den siste dagen gikk gruppen litt på egen  hånd. Noen hadde kostymer som skulle hentes hos Raqia Hassan, mens andre tok en tur til pyramidene. Vi tok en snartur innom Hard Rock Cafe og fikk med oss noen T-skjorter før vi havnet i Khan el Khalili. Her var det om å gjøre å utnytte tiden. Så var det hele over og vi vendte hem til Norge med gode opplevelser og en masse ting vi sikkert ikke får bruk for.

 

Tekstforfatter Solveig Rye Ghatso driver Studio Orientaldans i Tønsberg som hun startet i 2004.