Dansefest i Levanger, mai 2009

Tekst: Ewelina Bernat

Publisert i Al Farah bladet nr 55/desember 2009

Svetlana Povarova Ree og Marianne Lyngstad bidro til en flott opplevelse på Fenka Galleri i Levanger 12. mai 2009. Begge er kjente personer i magedansmiljøet og vi har sett dem opptre flere ganger, men for første gang arrangerte de en danseforestilling sammen.

Sakset fra Levanger-avisa

Svetlana Povarova Ree fra Verdal har alltid vært glad i å danse. Hun begynte tidlig med russisk folkedans og hennes magedanseventyr startet i 2003. Siden da har hun opptrådt flere ganger og holdt sine egne kurs både i Verdal og Levanger. Svetlana var blant annet initiativtaker til den orientalske dansefesten på Festiviteten i Levanger høsten 2008. Inntektene på dette arrangementet ble brukt til oppbygning av et kultur- og ressurssenter i Homa Lime i Kenya.

Marianne Lyngstad bor på Inderøy og arbeider som fysioterapeut for Inderøy Kommune. Siden 2000 har hun drevet med magedans, tai chi og basal kroppskjennskap. Marianne har opptrådt ved flere anledninger som magedanserinne og avholdt kurs i magedans på Inderøy.

Levanger avmerket på kartet

Marianne og Svetlana besluttet å arrangere dansefest sammen på Galleri Fenka i Levanger, der de inviterte sine elever, venner og familie til en fantastisk orientalsk aften. Fenka ligger i sentrum i byen og har en lang og interessant historie. Det ble bygd i 1897 og har blant annet vært rettslokale og hjelpefengsel. Dansesalen som ble benyttet for anledningen var liten og intim. På tross av dårlig vær kom det så mange interesserte at det ikke var sitteplasser til alle sammen.

Kveldens konferansier, Ingegjerd Søvik, introduserte danserinnene før showet. Straks forestillingen begynte glemte man temperaturen ute. Vi fikk se flotte, fargerike kostymer og høre hete, orientalske rytmer. Kveldens første dans ble danset av Svetlana. Dette var en oriental til El Helwa, hvilket betyr skjønnhet. Marianne danset en klassisk oriental, Amir, og begeistret publikum med sitt praktfulle røde kostyme. I løpet av kvelden presenterte hun en baladi – en fantastisk dans full av følelser, og mileyaen Yahlahure. Svetlana danset en klassisk oriental til musikk laget av den egyptisk komponisten Mohammed Abd al Wahab. Dansen minnet litt om ballett. Hun presenterte også en energisk oriental med trommesolo. Kveldens siste nummer ble presentert av Marianne og Svetlana sammen. Publikum fikk se både skuespill og dans. På slutten av forestillingen ble alle invitert til å danse sammen på scenen.

Vi fikk se to fantastiske danserinner som representerte hver sin dansestil, men med et felles lidenskap for orientalsk dans. En vakker danseforestilling som inspirerte alle oss danseglade. Vi håper på en tilsvarende danseopplevelse snart.