Mahmoud Darwish – den palestinske stemmen

Tekst: Hege Brenden

Publisert i Al Farah bladet 52/januar 2009

 

Mahmoud Darwish (15.03.41–09.08.08) var en fremstående palestinsk poet og forfatter. Av palestinerne ble han regnet som en nasjonaldikter, han ble kalt «den palestinske stemmen» og var samtidig den meste kjente og elskede dikteren i den arabiske verden. Darwish var en moderniserende litterær kraft i den arabiske poesitradisjonen.

Darwish ble fødd i den palestinske landsbyen Al Birwah i Galilea. I 1948, da han var syv år gammel, måtte han og familien flykte under Al-Nakba (katastrofen), massefordrivelsen av palestinerne som fulgte etter opprettelsen av staten Israel. Landsbyen ble da slettet fra kartet. Ett år senere var han en av de få palestinske flyktningene som greide å snike seg inn igjen i landet som nå ble kalt Israel. Han ble flere ganger fengslet for politisk virksomhet.

 

Den palestinske historien og lengselen etter hjemlandet kommer tydelig frem i hans dikt, men diktene berører oss også som mennesker, uansett nasjonalitet. «Hva kan en poet gjøre når han blir konfrontert med historiens bulldosere?» spurte Darwish en gang, og «Et hvert vakkert dikt handler om motstand» skrev han i sin siste diktsamling, noe som kanskje kan oppsummere hans visjon som dikter.

 

Det har også blitt komponert musikk til mange av diktene hans, som har blitt fremført av berømte artister som Fairuz, Majida el Roumi og Marcel Khalife. Hans forfatterskap inkluderer over tretti diktsamlinger og åtte prosaverk, og Darwish er en del av den moderne kulturarven for de fleste arabere. Han er oversatt til mer enn tyve språk og har vunnet en rekke internasjonale priser. En av diktsamlingene hans, Hvorfor lot du hesten bli igjen alene, er utgitt på norsk, og anbefales for alle som vil lære mer om palestinsk historie og arabisk poesitradisjon.

 

Kilder: www.mahmouddarwish.com, www.poets.org, www.wikipedia.org