Rekreasjon og inspirasjon i Danmark – kurs med Anna Barner Sarp på Gerlev Idrettshøyskole sommeren 2008

Tekst: Solveig Rye Ghatso

Publisert i Al Farah bladet nr 51/november 2008

Kan det finnes noe bedre enn å få danse dagen lang? Stå opp tidlig om morgenen. Om du har lyst, ta en svømmetur i et basseng som holder akkurat den temperaturen som får deg til å våkne. En varm dusj, på med treningstøy. Deilig dansk frokost. Morgensamling med sang og noen kloke ord for dagen for de som ønsker litt åndelig påfyll. Deretter inn i en stor sal med femti danseglade damer og en fantastisk inspirerende instruktør. Den orientalske musikken fyller rommet og får kroppen din til å gjøre de mest fantastiske bevegelser. Danse hele dagen. Gå til dekket bord med fantastisk mat i pausene. Det er rekreasjon. Finnes det virkelig et sånt sted?

Anna Barner (til høyre) og Solveig Rye Ghatso.
Foto: Linn Martinussen

Gerlev Idrettshøyskole er en internatskole som ligger på Sjælland, en drøy times togtur fra København. Om sommeren, når skolens elever ikke er der, holder skolen ukeskurs i forskjellige aktiviteter. En av disse aktivitetene er magedans. Det er Anna Barner Sarp som er instruktør på magedanskursene, og hun har med seg dyktige damer som hjelper henne. Det må til, for her er det mange som vil være med og nivået er spredt. Hit kommer det damer fra både Sverige, Norge og Danmark som alle har det til felles at de elsker å danse magedans. Noen mer lidenskaplig enn andre. Alderen er mellom 20 og 72 år, og undervisningen tilpasses alles behov så godt det lar seg gjøre. Selv har jeg flere ganger deltatt på kurs og synes det er fantastisk å få være i et miljø hvor vi alle dyrker dansen. Jeg er selv instruktør og holder kurser gjennom hele året, derfor er det spesielt godt å få lov å være elev. For meg er dette rekreasjon.

Jeg har spurt noen av de norske deltagerne hvordan de opplever å være her:

Astrid Hove (51), Kongsberg: – Det er femte gang jeg er her. Jeg traff Anna første gang da hun var gjesteinstruktør i Stavanger, og da fi kk jeg vite om disse kursene. Det jeg liker med denne uken er å få danse hele dagen. Ikke tenke på noe annet, bare være i det. Det er en sunn uke med sunn god mat og mye trim. Det er også fint å treffe gamle kjente som kommer igjen år etter år. Jeg henter masse inspirasjon før høsten, sier Astrid som er primus motor for danseforeningen Laagens Juveler i Kongsberg.

Inger Søviknes (31), Bergen: – Det er tredje gang jeg er her. Jeg fikk høre om kurset i dansemiljøet i Bergen. Jeg liker intensiviteten her, den gode maten, miljøet og å treffe andre kjente. Dette gir et kick, det er årets happening og jeg ønsker å komme hit fast hvert år. Det er godt å få reise bort litt.

Linn Martinussen (28), Bergen: – Det er første gang jeg er her, og jeg storkoser meg. For meg er fellesskapet viktig, og så føler jeg at jeg blir sett. Her er alle like spesielle og betydningsfulle. Det er flott.

Anna Barner og kursgruppa som var på Gerlev Idrettshøskole sammen med Solveig - sommer 2008

Aud Brødmet (72), Asker: – Dette er femte gang jeg er her, og det var jo du, Solveig, som så entusiastisk og malerisk fortalte meg om dette kurset. Du fikk meg til å torde å melde meg på. Jeg er jo ikke så ung lenger, men jeg føler meg ikke utenfor av den grunn. Vel, det er ikke alltid jeg henger med i koreografien, men det gjør ingen ting. For meg er det viktig å kjenne gleden dette gir meg. Folkeskolelivet her er fantastisk. Det å få komme til dekket bord og få servert så god mat, åååååå, jeg nyter hver stund hele denne uken. Hit skal jeg komme til jeg er åtti – om jeg så sitter i rullestol og ikke danser, så skal jeg hit. Jeg tror nok at det er noen av mine bekjente som er litt sjokkerte over at jeg har denne lidenskapen, men møter jeg noen som ler av meg, regner jeg med at de bare er misunnelige. De fleste er nok innerst inne litt imponert.

Eli Pirolt (62), Kristiansand: – Dette er tredje gang jeg er her, og det var min søster Aud Brøtmet som fikk meg med. Ved siden av dansegleden og den gode maten som er nevnt, og som jeg selvfølgelig slutter meg til, må jeg få si at jeg er imponert over alle damene som er her. Her er vi i alle fasonger og størrelser. Alle er like flotte og alle er like betydningsfulle selv om noen er flinkere enn andre. Jeg synes det er fint å komme hit, lære nye ting og bli bedre på det jeg allerede kan. Som min søster har også jeg problemer med å huske koreografi en, men det gjør ingen ting, jeg skal ikke opptre. Gleden jeg føler med dansen og musikken er det viktigste for meg.

Kloke ord:   Den som ikke har tid til fysisk aktivitet må på et senere tidspunkt i livet sette av tid til sykdom.

 

 

Tekstforfatter Solveig  Rye Ghatso driver Studio Orientaldans i Tønsberg som hun startet i 2004.