Filmomtale: Lawrence of Arabia

Tekst: Hege Brenden

Publisert i Al Farah bladet nr 51/november 2008

1960-tallet var tiåret for de lange og brede filmeposene, der man tok med en solid matpakke i kinosalen. Lawrence of Arabia i David Leans regi kom i 1962, og er hele tre og en halv time lang. Og i dag er den tilgjengelig på dvd.

En av grunnene til at David Leans Oscar-belønnede film om den gåtefulle T. E. Lawrence, som samlet arabiske stammehøvdinger til felles front mot tyrkerne, fremdeles fenger sitt publikum er dens originalitet og nydelige landskapsbilder. Filmen skildrer hvordan den unge britiske offiseren Lawrence under første verdenskrig fikk i oppdrag å drive rekognosering i den arabiske ørkenen, men som til alles forbauselse gjorde det alle trodde var umulig: Han samlet det arabiske folk og drev tyrkerne ut av landet.

Lawrence of Arabia er en av de mest omtalte og prisbelønnede filmer på 1900-tallet. Filmen huskes også for sin karakteristiske musikk komponert av den prisbelønnede komponisten Maurice Jarre. For dem som er glad i gamle filmklassikere er det bare å sette seg ned i sofaen og nyte fantastiske bilder, ørkenlandskaper i alle slags varianter, strålende soloppganger og -nedganger, støv, brennende himmel og hundrevis av arabiske soldater til hest eller på kamelryggen.

 

Her finner du mer stemning enn spenning i over tre og en halv time, og ingen tradisjonell romantisk intrige. Lawrence of Arabia gjorde skuespilleren Peter O’Toole til superstjerne og bidro til at egyptiske Omar Sharif fant veien til mange unge pikehjerter.

Kilder:  www.telawrence.info,  www.wikipedia.org, www.filmsite.org