Bokomtale: Sélim Nassib: I loved you for your voice

Tekst: Hege Brenden

Publisert i Al Farah bladet nr 51/november 2008

I Loved You for Your Voice er skrevet av den libanesiske forfatteren Sélim Nassib, som også har skrevet romanen A Lover in Palestine, om det hemmelige forholdet mellom Albert Pharaon og den tidligere israelske statsministeren (1969–1974) Golda Meir.

Selim Nassib

Romanen er basert på livet til den legendariske sangerinnen Oum Kalsoum. Hennes enorme talent gjorde henne til Egypts og hele den arabiske verdens mest kjente artist. Oum Kalsoum ble tvunget til å forkle seg som gutt i begynnelsen av sin karriere, men etter hvert ble hun sitt lands mest elskede artist og sangerinne, og et symbol på hele Egypt. Hennes utvikling til en internasjonal karriere og hennes evne til å beholde populariteten gjennom dype kulturelle, politiske og sosiale forandringer i Egypt i løpet av 1900-tallet vitner ikke bare om et enormt talent, men også om tålmodighet og ambisjoner.

Fortellerstemmen i denne boken er Ahmed Rami, dikteren som skrev mange av tekstene til Oum Kalsoums sanger og som også var forelsket i henne. I Loved You for Your Voice handler om den evigvarende og aktuelle historien; kjærligheten mellom to mennesker. Men ikke minst om Oum Kalsoums lidenskap til musikken og sitt land.

– Oum Kalthoum is great. She really is. (Bob Dylan)

– In the East a day without Oum Kalthoum would have no color (Omar Sharif)