Med dans i magen og tax free i bagasjen

Tekst: Elin Kåven

Publisert i Al Farah bladet nr 51/november 2008

Mine veier har ført meg til Ottawa, Canada. At jeg skulle ende opp her er ganske tilfeldig, men her er jeg, og siden jeg har magedans på hjernen, så må jeg gripe sjansen når jeg har den. Canada er nabolandet til Amerika – stedet der tribaldans oppsto. Jeg forventet meg en lang liste med triballærerinner i byen som jeg kunne velge og vrake mellom. Men slik var det visst ikke.

Jeg finner hjemmesiden til Shakti fusion og skriver til Leslie som er leder av troppen. Spør om jeg kan få være med på kursene hennes, og om hun vet om flere tribalfusion-dansere i Ottawa. Jeg er hjertelig velkommen på kursene hennes, svarer hun. Hun er den eneste triballærerinnen i byen. Hvis jeg vil på flere kurs må jeg reise til Montreal, som er to timer unna med tog. Det minner meg om situasjonen hjemme i Norge. Jeg er den eneste tribalfusion-lærerinnen i Oslo (Tribal Troopers underviser sjelden), de neste er i Sandefjord.

Hauken 15, Elin Kåven, Foto: Tor Ole Ree

Det var tilfeldig at Leslie begynte med tribalmagedans. Hun var i San Francisco da en venn av henne som er musiker, hadde vært med å lage musikk til et show med Fat Chance Belly Dance. Hun fikk se et bilde av danserne, og ble fascinert av de fargerike og etniskinspirerte kostymene. Hun bestemte seg for å finne ut hva dette var for noe.

De første tribaltimene tok Leslie med Fat Chance Belly Dance. Instruktøren var Jessie Gauld som begynte timen med de mest fascinerende sakte bevegelser Leslie noen gang hadde sett. I løpet av ti minutter var hun hekta på tribal. Siden har hun reist ofte og mange ganger langt for å kunne ta timer i tribal med forskjellige lærere. Det hun har lært har hun lært i løpet av kort tid, og hun øver mye på egen hånd. Hun har for tiden tre lærere som hun har som sine største mentorer: Suhaila Salimpour, Rachel Brice, og Kami Liddle. Det hun lærer fra dem er fundamentet i dansen hennes, mens det hun lærer fra andre bruker hun mer som inspirasjon.

Rachel Brice

Jeg kjenner meg godt igjen i dette. Da jeg så bilde av Rachel Brices kostyme var jeg bare nødt til å finne ut hva hun drev med. Da jeg så henne danse på dvd-en jeg kjøpte var jeg hekta. Og jeg er også villig til å reise langt og lenge for å lære meg det!

 

Leslie har vært den eneste tribalfusionlæreren i byen i fire år. I begynnelsen var hun en av kun to i byen som hadde hørt om tribal. De dannet en studiegruppe som etter hvert ble til en tribe kalt Tribu Mazikeen. Senere flyttet medlemmer av denne triben fra Ottawa, og Leslie begynte da å undervise i tribal, og gikk etter hvert sammen med sine avanserte elever og dannet troppen Shakti Fusion. I dag består gruppen av fire medlemmer.

 

Jeg er med på sommerkursene hennes. Jeg merker at det hun lærer oss er tatt rett fra de mest kjente dansernes timer. Det kan virke som vi har vært på noen av de samme workshopene – bare på hver vår kant av verden. Mange dansere har en turné der de lærer bort det samme på hvert sted de kommer til. Leslie lærer oss ting slik hun har lært fra tribaldansere i verdensklasse.

Elin Kåven:

 

Når kurset er over inviterer Leslie alle til å bli med til en kafé. Noen har ikke tid, men mange blir med. Vi spiser litt snacks eller kake og drikker te eller øl, og samtaleemnet er selvfølgelig tribaldansere. Videoer på iPoder blir sendt rundt, det diskuteres hvilken danser som er mest sympatisk, hvordan de opptrådte og hvor flinke de er til å lære bort ting, hvilke dvd-er som er verdt å kjøpe, hvor får man tak i kostymene … Leslie og mange av danserne lager sine egne kostymer, eller får dem spesiallaget. Mange tribaldansere gjør det, det fins ikke mange som leverer tribalkostymer. Men jeg får noen tips om hvor jeg kan få tak i noe. De blir bestilt på internett fra USA.

Vi har spist og drukket ferdig, og turen går videre til et utested der de spiller industriell musikk. De som vil blir med dit for å danse litt. Her danser alle typer dansere, og alle som danser har sin egen stil. Leslie elsker å danse, så hun er konstant på dansegulvet. Men vi drar hjem før midnatt, neste dag er tross alt arbeidsdag, og de fleste har en jobb å gå til.

 

Jeg blir fascinert av det lille tribalsamfunnet i Ottawa. Fellesskapet er sterkt. Måten jeg ble tatt imot på var helt utrolig. Alt dette pga. tribaldans, og at vi brenner for det samme. Alle vil lære av Leslie, hun fungerer som en initiativtaker, venninne og mentor, og står som et glimrende eksempel på hvordan dans kan gi glede, ikke bare til deg selv, men alle rundt deg. Leslie har en unik evne til å spre glede rundt seg.

Magedans har forandret Leslies liv på mange forskjellige måter. Ikke bare fysisk. Men hun merket tidlig de helsemessige fordelene magedans hadde.       -Jeg fant meg selv i fellesskap med så mange forskjellige kvinner på kurs, workshops, basarer og forestillinger. Mange av dem var kunstnere, som er til stor inspirasjon for meg. For ikke å snakke om all den fantastiske musikken jeg har oppdaget, og alt jeg har lært om folkedanser og etniske danser, sier hun. Hun reiser ofte, og møter mange forskjellige folk på veien. At jeg kommer fra andre siden av verden og ender opp på kurs med henne er ett eksempel på hvordan dansen kan bringe folk sammen.

Andrea Fryett

Jeg reiser til Montreal for noen timer med dans med Andrea Fryett, hun er lederen i troppen Ethereal Tribal. Hun reiser ofte til USA for å lære av medlemmer av Bellydance Superstars og andre magedanslegender. Hun planlegger en studietur dit denne vinteren når hun skal tilbringe noen måneder i San Francisco, og vil lære så mye som mulig. Hun forteller meg at hun har en onkel som bor i Stavanger, og at hun har så lyst til å besøke han og hans familie i Norge. Jeg smiler og tenker på all magien jeg har fått oppleve på denne turen. Dansen bringer folk sammen på en helt unik måte, og da er ingenting umulig. Og i Norge ville hun vært mangelvare.

 

Jeg hadde det så gøy sammen med Leslie og Andrea! Vi var alle så like på mange måter, men likevel helt forskjellige. Det var en stor inspirasjon og så motiverende å se hva de hadde fått til. Og i denne fantastiske tribalverdenen er det slettes ikke umulig at våre veier møtes igjen.

Kilder: www.etherealtribal.com, www.fcbd.com,  www.rachelbrice.com,