Hassan Afifi 1942-2019

Oversatt fra engelsk til norsk av Nora Marie Ask

Publisert i Al Farah bladet nr 93/oktober 2020

Folklorestjernen Hassan Afifi døde tidlig på morgenen den 15. desember 2019 etter en tids sykdom. Han ble 77 år gammel.

Hassan Afifi og Helene Skaugen

Afifi ble født i 1942 og startet sin dansekarriere i 1959 da han ble med i den kjente Redatroppen, og han reiste rundt i Egypt med Mahmoud Reda og studerte folklore i ulike regioner av landet. Tidligere Redatropp-medlem og kostymedesigner Kawther Mohamed, som jobbet med Afifi i Egypt Air folkedansgruppe på 90-tallet, sier at han var respektfull og vennligsinnet. “Han var en artist av høyt kaliber, med en visjon som hjalp han til å forvandle et hvert miljø til en scene.” Afifi etablerte sin egen dansetropp i 1977 og var instruktør i over ti år. 

Redatroppens legende Farida Fahmy forteller at “Afifi hadde mange talenter utenom dans. Han var alltid hjelpsom og hadde mye humor som kan sees i noen av hans koreografier. Jeg tror det er grunnen til hans suksess.”

Afifi koreograferte mange sesonger av showet Fawazeer og andre tv-serier. Sammen med Mahmoud Reda og Farida Fahmy var han også med som skuespiller i Gharam Fi Alkarnak (kjærlighet i Al-Kamak), Agazet Nos El-Sana (midtårsferie) og Fatat Al-Este’rad (showgirl).

 

Koreograf og tidligere Reda-danser Gamal Metwali uttalte at “Afifi så hele tiden meningen bak scenene. Han hadde en visjon for dansebevegelser som serverte drama. De enkle bevegelsene han satte sammen hadde en uforutsigbar finesse. Han lærte oss at dans ikke handler om å hoppe opp i lufta eller gjennomføre kompliserte kombinasjoner. En sann danser er en som kan gjøre enkle bevegelser med mye intensitet, men tilsynelatende uanstrengt.”

 

Kilder: Egypttoday.com, Ahram online