Store, lille Syria

Tekst: Hege Brenden

Publisert i Al Farah bladet nr 46/juni 2007

Det fortelles at etter å ha vandret gjennom ørkenen kom profeten Muhammed til Damaskus. Han torde ikke besøke byen, for den var glitrende, forførende og full av fristelser. Jeg derimot, torde – og lot meg forføre , friste og bli betatt.

Det største lille landet

Syria bli ofte beskrevet som det største lille landet i verden på grunn av sin rikdom på gamle sivilisasjoner. Det moderne mennesket kan takke dette landet for mange av sine tanker og sin lærdom opp gjennom historien. Derfor kan man si at ethvert kultivert menneske har to hjemland – sitt eget og Syria. Det var en spesiell opplevelse å reise i et land med så mye kultur og historie, og som ligger midt blant mange av de største konflikter i verden i dag.

 

Syria ligger i Midtøsten, innerst i Middelhavet. Landet har et utrolig variert landskap, fra høye fjellområder, til ørken og kyststripe til Middelhavet. Fra fjellene kan du se over til Libanon og de mektige Libanon-fjellene, og ikke minst se Middelhavet. Å være på fjellet og se solen gå ned over dette havet er en helt spesiell opplevelse som anbefales om du noen gang kommer hit.

Litt historie

Syria er en ung nasjon, men et gammelt land. Flere svært gamle byer er avdekket ved utgravninger, bl.a. Ugarit og Mari. For å gjøre en lang historie så kort som mulig: I tur og orden har landet helt fra oldtiden vært besatt av bl.a. arameere, assyrere, babylonere, persere, grekere, romere, arabere og tyrkere. Syria ble fransk mandatområde etter første verdenskrig, og ble først en uavhengig stat i 1944. Landet ble medlem av FN og Den arabiske liga i 1945, og ble videre forbundet med Egypt i Den forente arabiske republikk i perioden 1958-1961. Syria deltok i krigene mot Israel, og tapte Golanhøydene i 1967. Med sin «fredsstyrke» har landet dominert Libanon siden 1976. Landet har stått i et sterkt motsetningsforhold til Irak, og inngikk i 1980 en vennskapsavtale med Sovjetunionen. Syria deltok på alliert side i Golfkrigen mot Irak, og utnyttet denne posisjonen til å sikre seg en sterkere kontroll over Libanon. Hafez al-Assad var, i spissen for det statsbærende Baath-partiet, president fra 1971 til sin død i 20000. Hans sønn, Bachar al-Assad, overtok som president.

 

Syria er et oljerikt land og oljerørledninger fra Irak og Saudia-Arabia går gjennom landet. Olje og oljeprodukter utgjør omtrent halvparten av landets eksport, men til tross for oljeressursene er det stor fattigdom i Syria. Grunnen til dette er bl.a. president Hafez al-Assads nærmest diktatoriske styre i nær 30 år. Mange syrere føler at en ny vei ble staket ut med innsettelsen av den nye presidenten Bachar al-Assad, opprinnelig utdannet lege. Over natten ble svartebørshandelen med valuta avskaffet. Flere økonomiske reformer er proklamert, selv om virkningene foreløpig er små. Politiske fanger har fått amnesti, og pressefriheten er blitt større. Syria er fortsatt tynget av økonomisk tilbakegang , med tørke som har rammet både bomulls- og kornproduksjonen.

ashar al-Assad (arabisk: بشار الأسد DIN: Baššār al-ʾAsad, født 11. september 1965) har vært Syrias president siden 2000, da han etterfulgte sin far, Hafez al-Assad. Han er utdannet øyekirurg i Storbritannia, hvor han møtte sin kone Asma al-Akhras. Han var ikke opprinnelig ment som president i Syria, men da storebroren hans Bassel al-Assad døde, måtte han trå til som leder. I begynnelsen sto han sterkt for reform, men med tiden minsket denne innsatsen som en konsekvens av at han ble motarbeidet av krefter i regjeringen. (Wikipeda)

Med minst 20 prosent arbeidsløshet (opptil 80 prosent i visse områder) har det vokst fram et stort marked for svart arbeidskraft for alt fra bilvasking til husbygging. Utenrikspolitisk er Syrias posisjon svært låst. Før en fredsavtale for hele Midtøsten-området foreligger, vil Syria fortsatt slite i motbakke med sin gradvise utvikling.

View from high to new and old Damascus. From Mount Qasioun you can see the whole city.

Improvisert khaligi

Til tross for stor fattigdom blant mange, blir du tatt hjertelig imot hvor enn du kommer. Et mer gjestfritt folk skal du lete lenge etter. Jeg bodde privat hos en muslimsk familie i overklassen, og ble dermed også kjent med kvinnene i familien og deres venner. Det er noe man ikke får mulighet til hvis man reiser på egen hånd til et muslimsk land. Religion er noe man begrenser til den private sfære, men ellers er de stort sett opptatt av det samme som oss; hår, sminke, mote, musikk, dans – og ikke minst , kjekke menn. Jeg fikk ikke sett så mye dans på grunn av ramadan, men jeg fikk med meg ekte khaligi improvisert av en irakisk mor og hennes datter. Noen hadde selvfølgelig hvisket dem i øret at jeg også kunne noen trinn, så jeg måtte til pers. Det ble «elektriske» skuldre og masse latter.

Alt fra hijab til utringninger

I Syria ser du alt fra niqab og hijab til utringninger og utslått hår, alt etter hvilke områder du befinner deg i. Når det gjelder å velge riktig og anstendig påkledning er det helt avhengig av hvor du befinner deg i landet, og med hvem. På enkelte konservative steder gikk jeg med hijab rett og slett fordi det var mye mer avslappende og behagelig både for meg selv og andre.

En hijab er en vanlig betegnelse for et muslimsk hodeplagg for kvinner. Det arabiske ordet hijab kommer av hajaba, «å skjule, gjemme», og brukes om alle former for slør eller forheng som skjuler en person eller gjenstand. I Koranen viser hijab først og fremst til segregasjon, atskilthet, ikke til hodeplagg eller drakt. (Store Norske Leksikon)

Levende historie

Når du går inn i en av de gamle basarene i Syria, soukene, blir du klar over at historien er noe levende, noe du kan se, ta og lukte på. Her er det bare å åpne alle sanser for inntrykk. En reise gjennom en syrisk by er som en reise i fortid og fremtid samtidig. Landet er en et paradis for alle som er interessert i historie og kultur. Uansett hvor du ser, så ser du et historisk monument eller en gammel bygning.

 

Verdens eldste bebodde by

Damaskus er verdens eldste bebodde by. Det er fascinerende å se greske ruiner over arameiske templer, og minareter bygd over korsfarerborger. For 3000 år siden var Damaskus hovedstaden i det arameiske kongeriket, men byen ble senere beseiret av Aleksander den store og ble en viktig gresk by. Damaskus var også en stor by under romersk herredømme, og ble senere overtatt av muslimene. Mongolene plyndret byen på 1200-tallet , og Damaskus ble okkupert av ottomanene og mamelukkene i Middelalderen.

Gamlebyen i Damaskus

 

Gamlebyen

Gamlebyen ligger rundt det som en gang var en romersk festning, og man kan se flere romerske søyler og vegger. De fleste husene er fra den ottomanske tidsperioden , dvs fra 1500 til tidlig på 1900-tallet. Mange har innelukkede små hager med perlemorsdekor og sitrustrær skjult bak skjeve dørportaler. I den kristne bydelen er dørene ofte åpne, i den muslimske delen lukket for at husets kvinner ikke skal kunne iakttas. Lutende annenetasjer bygget ut over smugene bæres oppe av 200-300 år gamle tømmerstokker. Under de fleste hus og smale gangveier; skjult av gateplanets utvikling, sover gamle mosaikk- og steingulv fra romertiden. Historien føles rett under føttene straks man begir seg innover i basaren.

Gamlebyen i Damaskus, 1900-tallet

I al-Hamidiyah-basaren er asfalten fjernet og brostein lagt etter romersk mønster. I Midhat Pasha, den rette gaten, gamlebyens hovedgjennomfartsåre, har man lagt asfalt over brosteinen for at bilene som får kjøre her, skal bråke mindre. Basarenes folkeliv er en reise verdt. Synssansene overdynges av inntrykk og farger, her finnes det meste: tekstiler, tepper og krydder, gull og messing.

Verdens beste iskrem

Noen steinkast innover og fra kafeen Bakdach høres jevne slag. Tre-fire unge menn, hver utstyr med enorme treklubber; banker booza, syrisk iskrem, myk i kjempetrau før servering. For fire og en halv krone får man en god iskrembolle toppet med pistasj. Den beste iskremen jeg har smakt i mitt liv! Dette iskremstedet er viden kjent og besøkes av absolutt alle.

Ommayade-moskeen

Gamelbyens juvel er Ommayade-moskeen, som åpenbarer seg bak romerske søyler straks al Hamidiyah-basaren er tilbakelagt. Moskeen er viden kjent innen islamsk arkitektur. I islam er Jesus en profet, og muslimene tror at når han vender tilbake til jorden, vil han komme til en av minaretene i Ommayade-moskeen for å forkynne sitt budksap derfra. Inngangen er via den store gårdsplassen, og inn i en kjempemessig hall dekorert med greske søyler, og persisk og bysantinsk mosaikk. En prest synger foran gråtende iranske kvinner i svart, alle pilegrimer. Blinde menn fremsier sine bønner i troen på helbredelse. En backpacker ligger gjespende med hodet på sekken. I moskeens hjørner har eldre menn gått fra bønn over i sovestilling. I Tyrkia ville de blitt kjeppjaget, her får de ligge i fred.

 

Eventyrfortelleren

Før fortalte gamle menn historier, eventyr og sagn i Damaskus kafeer. De kalte seg hakawati, og var profesjonelle eventyrfortellere. Nå finnes det bare en igjen, Abo Shady. Ved åttetiden hver kveld dukker han opp ved sin egen fortellerstol i Nofara kaffehus like bak moskeen. Med sverd over knærne og en svart bok i venstre hånd fortelles historier og eventyr. Mens glødende kull bringes runt til kaffehusets mange vannpiper, nærmer klimaks seg. Bang!! Sverdet suser mot et oppsatt jernstativ, plassert nettop for å stanse sverdet, gi klang og understreke poenget,. Det var nettopp slik et av eventyrene i Tusen og en natt ble til.

En ny kurs

Deler av dagens Syria kan godt ha vært landet som ifølge bibelen fløt av melk og honning. I følge president Bush derimot, skal Syria være en autoritær politistat med tette bånd til internasjonal terrorisme. Jeg så mye, men ikke spor av Syria som en del av «ondskapens akse». I det som skal være en knallhard politistat, så jeg ingen veisperringer, knapt politimenn og soldater; ingen tiggere, lite søppel. Derimot velfylte butikker og vennlige mennesker som prøvde å gjøre det beste ut av midlene de hadde til rådighet, til tross for arbeidsløshet og stor fattigdom blant mange.

Flagget har tre jevnbrede horisontale felter i de panarabiske fargene rødt, hvitt og svart (regnet ovenfra). Det hvite feltet er belagt med to grønne, femtaggede stjerner. Flagget ble opprinnelig antatt i 1958 som fellesflagg for den Forente arabiske republikk, bestående av Syria og Egypt. Da Syria trådte ut av unionen i 1961, ble flagget beholdt som statsflagg, men stjernenes antall ble utvidet til tre. I 1972 gikk Syria inn i Føderasjonen av arabiske republikker sammen med Egypt og Libya. og da ble stjernene erstattet med det syriske statsvåpenet, Quraisj-hauken med et gyllent skjold uten innhold. Føderasjonen ble oppløst i 1977. men Syria brukte fortsatt flagget med hauken til 1980. Flaggets nåværende form med to stjerner ble da offisielt antatt. Det er landets nasjonalflagg, handelsflagg, statsflagg og orlogsflagg. Wikipeda

Jeg fikk med meg både faste og fest mens jeg var i Syria. Jeg kom mens det ennå var ramadan, fastemåneden i islam, og avsluttet mitt opphold med eid-feiringen. Her ble det ikke spart på noe  – masse god mat, kaker og godterier, gaver til barna, venner og familie som besøker hverandre og feirer at ramadan er over. Dette er den største muslimske høytiden.

Jeg bestemte meg for å dra tilbake allerede før jeg satt på flyet hjem til Norge. Finnes det paradis på jord, så er definintivt Syria et av dem.

Fakta om Syria

 • Hovedstad: Damaskus
 • Religion: Sunnimuslimer ca 74%, alawitter, druzere og andre muslimske minoriteter ca 16 %. Kristne (ulike kirkesamfunn) 10-12 %, jøder (små samfunn i Damskus, Al Qamishli og Aleppo)
 • Etniske grupper: Arabere 90 %, kurdere, armenere og andre 10 %
 • Språk: Arabisk (offisielt), kurdiskspråklige og armenskspråklige minoriteter. Fransk og engelsk noe brukt.
 • Klima: Varmt og tørt, men i januar kan temperaturen nærme seg frysepunktet. Klimaet er best i september-oktober og april-mai.
 • Mat: Spis og drikk flott for kr 100 – med mulig unntak for de internasjonale luksuskjedehotellene, men hvorfor skal du gå dit? På mindre flotte steder får du god mat for en tier.
 • Hotell: I storbyene finnes det vestlige luksushoteller med vestlige priser, men det er ingen grunn til å bo der. I Damaskus får du et rent og ordentlig dobbeltrom med bad for 300-400. I Aleppo er det dobbelt så dyrt, men mye hyggeligere, å bo i et ombygget herskapshus.
 • Shopping: Syria er meget billig. I basarene får du kjøpt nesten alt, og om det er billig eller veldig billig avhenger av hvor god du er til å prute. Syria er kjent for tekstiler (tepper, brokadestoffer, silke) og tekstilprodukter, gull, sølv og lærvarer.

Tre perler du ikke må gå glipp av

 1. Aleppo. Syrias nest største by noen få mil sør for grensen til Tyrkia. Aleppo har vært et handelssentrum i minst 40000 år og er det ennå. Den har en av den orientalske verdens største basarer, en labyrint med 12 km overbygde handlegater.
 2. Palmyra.  En viktig oase på karavaneveiene fra Middelhavet til India og Kina. Midt i ørkenen, omgitt av en skog av palmetrær med mange underjordiske kilder, ligger denne 4000 år gamle byen. Utsikten fra selve festningen er fantastisk. Ørkenlandskap så langt du kan se, og ruiner overalt.
 3. Krak des Chevaliers. Også kjent som Qala´at al-Hosn, slottet til ridderne. Denne godt bevarte korsfarerfestningen er perfekt plassert på en liten fjelltopp, i fjellområdet mellom byen Homs og Middelhavet. Festningen ble bygd av korsfarerne på 1100-tallet, og er utrolig godt bevart. Fjellområdene rundt festningen er også verdt et besøk, her er det mange små, koselige landsbyer. Her kan du gå og spise frukt fra trærne , nyte naturen og utsikten.