ISTANBUL – KULTURENS MEKKA del 4

Av Helene Skaugen

Publisert i Al Farah bladet nr 89/desember 2018

Vil du ha kebab, kebab eller kebab?

Ifølge kulinariske eksperter er det tyrkiske kjøkkenet et av de tre beste i verden ved siden av det kinesiske og det franske. Mens de fleste kjøkken er basert på ett grunnleggende element – som pasta i Italia og saus i Frankrike – så er tyrkisk mat veldig variert både i type mat og måten de tilbereder de på. Supper, börek, fylte grønnsaker, nøtter og fersk fisk er bare begynnelsen på en lang liste med godsaker du kan prøve. Hvis du tenker på kyllingspyd og rullekebab når jeg sier tyrkisk mat må du smake litt vanlig husmannskost! Tyrkia må være mathimmel for vegetarianere. Med en overflod av ferske, deilige grønnsaker og frukt som auberginer, tomater, bønner, fiken, granatepler og meloner er smakene uendelig deilige!

Tyrkisk mat er mye mer enn bare kebab, men kebab er ikke bare kebab heller. Kebap er et samlebegrep for grillet kjøtt og sies å stamme fra de tyrkiske nomadene og soldatene i middelalderen som brukte sine sverd til å grille kjøtt over åpne flammer. Tyrkerne sier dermed at de har funnet opp begrepet. Man deler kebabene inn i kategorier ut fra hvordan kjøttet tilberedes og hvor det stammer fra i landet. Alt som tilberedes i eller ved en flamme kan kalles kebab. Kebab er på en måte Tyrkias fastfood også, går du til en kebapçı får du rask og billig mat. Men du kan også få kompliserte kebabretter som stammer fra den osmanske tiden. Min favoritt er Hünkar Beğendi, som betyr ’Sultanens favoritt’ rett og slett fordi det var favorittkebaben til de osmanske sultanene, sies det. Dette er tradisjonelt lam servert på auberginepuré. Hm, nå ble jeg sulten …

 Rett overfor Bosphorus finner du et lite strøk med små restauranter hvor det er uteservering. Du får servert fersk fisk og en rekke tyrkisk mezeh mens musikere går fra restaurant til restaurant og spiller musikk i håp om å tjene litt penger. Gir du de penger får du også litt ekstra oppmerksomhet og muligheten til å øve på dansetrinnene du har lært i løpet av uken. Dette er alltid en av mine favorittkvelder. 

 

To be or not to be – Turist or not turist?

I Istanbul er det utrolig mye å se! Det er ganske overveldende. Selv velger jeg et par turistattraksjoner å se per gang så holder det for meg. Man skal jo rekke å kjenne på opplevelsene, ikke bare løpe maraton fra sted til sted. Topkapi Palasset er et must om man ikke har vært der før, og da bør man kjøpe billett til haremet også. Aya Sofia er en av mine favoritter og det fine er at Aya Sofia, Topkapi Palasset, den blå moskeen og cicternene ligger et steinkast fra hverandre. Alle disse stedene klarer du lett å få med deg hvis du bor i Gamlebyen.

Arkitekturen i byen er fantastisk, og et besøk til et av de kjente tyrkiske badene bør du prioritere hvis du ikke har besøkt dem før. Hamam (tyrkisk bad) er antageligvis den eldste badetradisjonen i verden som fortsatt lever i beste velgående. Hamam er et slags damp-bad som har sterke tradisjoner i Tyrkia.
Et besøk i hamam starter med at man går inn i varmerommet som ofte ligger i et imponerende inngangsparti. Dette kalles camekan og fungerer som et skifterom. Deretter tas du med inn i selve damprommet, hararet, hvor du etter hvert legger deg på ‘magestenen’, en forhøyet plattform i varm marmor, hvor porene i huden skal åpne seg og forberedes for rensing. Etter en stund vil din ‘tellek’ sette igang med selve skrubben, kese. Hun vil vaske, skylle og skrubbe deg iherdig og avslutte det hele med en fantastisk behagelig bobleskumvask. En klask på stumpen betyr som regel at du skal snu deg. Huden din vil føles myk som en barnerumpe etter denne opplevelsen! Når du er ferdig i damprommet avsluttes det hele med en avslappende stund i en kjøligere avdeling av hamam hvor du blir servert noe å drikke mens du slapper av.


Fun fact: Hamam var først kun for menn. 

Et bemerkelsesverdig faktum er at en kvinne etterhvert hadde legitim grunn til å søke om skilsmisse dersom mannen hennes forbød henne å gå i hamam.

Vi bruker ca. fire timer i hamam. 

De mest kjente hamamene byr på både historie og imponerende arkitektur, flere ble bestilt av Sultanene og designet av kjente arkitekter. Før var det hele 237 hamams i byen, nå er det ca. 60 stykker som fortsatt er i bruk.

Cagaloglu Hamam. Klikk på bildet så kommer du direkte til nettsiden deres

Har du sett disse flotte byggene allerede vil du kanskje oppleve hamam slik flere av de lokale gjør? Jeg tar med damene til et hamam i en liten bydel i Istanbul uten en eneste turist. Faktisk er vi de eneste som er der. Damene setter i gang å skrubbe og skravle. Hele prosessen er en sosial begivenhet. Vi skravler, sladrer, synger og danser. En av damene begynner å synge, bygget tar tak i lyden og lar den danse rundt i rommet. En etter en blir de andre med på å synge helt til de bryter ut i latter. En av damene henter en tamburin og stemningen er på topp! Det rulles med hofter og håndledd, og alt som kan skvulpe skvulper svulstig blant disse lystige damene. Når alle er ferdig skrubbet setter vi oss utenfor for å kjøle oss ned. Fersk frukt og te blir servert, og damene fortsetter med dans og sang og vil gjerne ha selskap – og litt tips.

 

Reisen til et annet kontinent og til de lokales ferieparadis

Før vi forlater Istanbul må vi ta minst én båttur på stredet som ønsket oss velkommen første dagen vi kom. Det er mange mytologiske historier rundt Bosphorus-stredet. En av de mest kjente er legenden om Io, fra gresk mytologi. Legenden sier at Zeus’ kone, Hera mistenkte mannen for å være utro med en kvinne ved navnet Io. For å beskytte Io fra Heras vrede forvandlet Zeus henne til en ku. Hera oppdaget dette og sendte store fluer for å plage henne mens Io prøvde å unnslippe ved å krysse Bosphorus. De bet og plaget henne hele veien og hun døde i Egeerhavet, som dermed blir kalt det Ioniske hav. Ordet Bosphorus på gammelgresk betyr visst ‘kuens passasje’.

En kveldstur på stredet med middag og dans gir deg en fantastisk utsikt over byen, Dolmabahçe og Beylerbeyi-palassene, Rumeli-festningen, Galata-tårnet og de flotte broene. Det går hele dagsturer også, men du må ikke bruke hele dagen for å ta en tur på stredet. Det er flere steder du kan reise med båt. Vi rusler ned til havna, kjenner duften av grillede kastanjer og kjøper våre billetter. Noen ganger reiser vi til den asiatiske siden. Det er spennende ting å se der også, og er vi heldige er det en gatefestival som er verd å få med seg.
For et avbrekk fra byen gjør jeg som de lokale og besøker en av Prinsesseøyene. Fire av de ni øyene er mulig å besøke og man bruker en hel dag.

Galata-tårnet Foto: Tone Nilsen

Her er det mange tyrkere som har feriehus, og stemningen er helt annerledes enn i byen. Det er som å reise til et helt annet land. Hva er det som tiltrekker folk hit? Jo, lyden av stillhet. Det er nemlig ikke lov å kjøre bil på noen av øyene. Her kommer du deg fram til fots, med hest og kjerre eller sykkel blant furuskog og små viktorianske trehus. Det er lurt å reise litt tidlig slik at du kommer fram før de lokale som gjerne bruker fridagen sin på en av øyene. Du kan se de stå som sild i tønne i vannet en varm sommerdag. Etter en deilig dag med ferske fikener, hest og kjerre og litt bikinitid er det alltid fristende med et nytt danseshow på kvelden, det er jo så mye å velge mellom!

Etter en uke i Istanbul sitter vi igjen med mange inntrykk. Vi har danset oss glade, blitt kjent med nye mennesker og hatt en rekke spennende opplevelser. De fleste som besøker Istanbul har én ting felles når de reiser hjem, en uendelig lang liste over ting de vil se når de reiser tilbake, for tro meg; Alphonse de Lamartine hadde rett da han sa ’Hvis man bare hadde ett blikk for å gi verden, skulle man se på Istanbul’.

 

Kjente sitat:
Hvis jorden var en enkelt stat, ville Istanbul være hovedstaden”.               Napoleon Bonaparte

“Den type makt mødre har er enorm. Ta silhuetten til Istanbul – enorme bryster, patetiske små tissefanter (willies), en endelig hevn på islam. Jeg var så redd at jeg måtte krøke meg ned i bunnen av båten da jeg så den”.  Angela Carter

MORSOMME FAKTA:
Istanbul er bygget på syv åser for å matche de syv åsene i Roma.

 • Tulipaner, symbolet til Holland, stammer fra Istanbul og ble sendt fra Istanbul til Wien i 1554 og videresendt til Holland. Blomsten er Tyrkias nasjonalblomst og du ser den ofte i tekstiler, malerier og annen kunst.
 • Den britiske forfatteren Agatha Christie skrev sin berømte roman «Murder on the Orient Express» på rom 411 på Pera Palas Hotel i Istanbul.
 • Istanbul er omringet av hav og allikevel er det vanlig at det snør om vinteren. Gjennomsnittet er ca 45 cm.
 • Når resten av Europa hadde null, hadde Istanbul over 1400 offentlige toaletter spredt rundt byen under Det osmanske riket. Verdens mest hygieniske by, en gang i tiden.
 • Sangen ’Istanbul (not Constantinopel)’ ble skrevet på 500-årsdagen for Konstantinopels fall til osmanerne. Teksten refererer humoristisk til den offisielle omdøpingen av byen Konstantinopel til Istanbul i 1930. 

 

VERD Å VITE:

 • Istanbul er Tyrkias største by med over 15 millioner innbyggere, men det er Ankara som er hovedstaden.
 • Aya Sofia var verdens største kirke i omtrent 900 år. Nå er den et museum.
 • 99% av Istanbuls befolkning er muslimer.
 • Valutaen er YTL (yeni turk lira), men mange butikker tar imot annen valuta så lenge det er sedler.
 • Du må ha visum for å reise til Tyrkia. E-visum koster $20 for nordmenn og fås raskt på nett.
 • Du kan gå i shorts og skjørt i byen, men skal du besøke en moské kan verken menn eller kvinner ha på shorts eller overdeler uten ermer. Kvinner skal dekke til hår, armer og ben. Unngå tights. Jeg anbefaler å ha et sjal i vesken.
 • Tyrkia er en republikk, og religion og stat er adskilt.  
 • Det er trygt å reise til Tyrkia.

 

Tekstforfatter Helene Skaugen driver Studio Orient i Oslo og er arrangør av Oslo Oriental Dance Festival. Hun har jobbet som profesjonell danser i over 20 år.