Egyptisk falafel (ta’meya)

Tekst: Sarah Hoem Iversen

Trykket i Al Farah bladet nr 83/desember 2016

Egyptisk falafel (eller ta’meya) ble i kåret til «verdens beste falafel» på den årlige falafel-festivalen i London. Enten man er enig i denne kåringen eller ikke, kan det være spennende å prøve seg på denne varianten, som altså lages av gule favabønner i stedet for kikerter. Denne oppskrift en er hentet fra «Amira’s Pantry» (http://amiraspantry.com/egyptian-falafel-tameya/). Amira skriver at hun ofte spiser ta’meya til frokost i helgene, sammen med favabønner og pitabrød.

Du trenger:
1 kopp gule favabønner
10 hvitløksfedd
1 stor gul løk
1 kopp fersk persille
1 kopp fersk koriander
1 ss malt koriander
1 ss natron (for å beholde grønnfargen)
1 egg (valgfritt)
salt etter smak
olje til steking

Tørkede gule favabønner


Slik gjør du:
Kvelden før legger du favabønnene i bløt i en bolle med vann. La bønnene bløtgjøre seg over natten og skift gjerne vann et par ganger dersom du har anledning. Vask den ferske persillen og korianderen og la dem tørke helt.
Sil vannet av bønnene og ha dem i kjøkkenmaskinen sammen med løken og hvitløken. Blandingen kommer til å være grov først, men den blir glattere til slutt. Tilsett persillen og den ferske korianderen og bruk pulsfunksjonen på kjøkkenmaskinen til blandingen er så glatt og jevn som mulig. Tilsett så natron og malt koriander og bland godt. Dersom du ikke skal lage falafel med en gang kan du fordele blandingen i fryseposer i forhold til hvor store porsjoner du trenger hver gang. Ønsker du å lage falafel med en gang kan det være en fordel å la blandingen hvile i kjøleskapet i 10 minutter først.
Når du er klar til å steke falafel kan du la blandingen tine på kjøkkenbenken (eller hente den ut av kjøleskapet). Dersom du ønsker det, kan du tilsette et egg (dette gjør blandingen luftigere). Salt så etter smak. Form blandingen til små kuler omtrent på størrelse med ping pong-baller. Du kan gjerne flate kulene ut litt og dyppe dem i sesamfrø. Stek dem i ca. 5 cm med olje (ca 180 °C) i en stor og dyp stekepanne til de er gyllenbrune (5-7 minutter). Du kan også lage litt flatere kaker og steke dem i ca. 2,5 cm olje i en stor stekepanne (medium-høy varme), ca 3-5 minutter på hver side. Det kan hende du må prøve deg litt frem for å få et godt resultat.

Server med pitabrød, pickles og det du liker av sauser og dipper.