Marte Fagereng, andreplass i Oriental Amatør, DOTY 2018

Oslo Oriental Dance Festival – Dancer of the Year 2018

Tekst: Catherine Ydstie. Foto: Andre Elbing

Publisert i Al Farah bladet nr 88/juli 2018

  • Hvilken låt danset du til, og hva fikk deg til å velge denne låta?

Jeg danset til “The Enigma of the Snake” av The Cairo Arabic Music Ensemble (fra et album av Nesma). Jeg valgte låten først og fremst fordi den er fin og rolig. Jeg har danset til mange madjensier så jeg ville danse til noe som var litt annerledes. Denne begynner sakte og bygger seg opp, og det liker jeg. Jeg liker også at den spilles med instrumenter og ikke keyboard, da jeg synes det har mye å si.

  • Hva var din motivasjon for å bli med i DOTY (Dancer of the Year-konkurransen)?

Jeg syns det er gøy å være med. Det var mest for å få danse oriental, og i tillegg få tilbakemeldinger fra dommerne. 

  • Hvordan forberedte du deg til konkurransen? Du har jo deltatt tidligere, var det noe som var annerledes denne gang i forhold til sist? Har du gjort deg noen tanker om å delta igjen neste år, eller stille i konkurranser andre steder? 

Jeg lagde koreografien selv og tok privattimer for å få tilbakemeldinger. Det er det samme jeg har gjort tidligere. Men før brukte jeg nok mer tid på å forberede meg. De første årene hadde jeg mer konkurranseinstinkt, mens nå var det bare fordi det er gøy. Jeg tror jeg skal være med igjen neste år. Jeg vil ha mye erfaring, og jeg har vurdert å være med i Danish Open Bellydance. Jeg har aldri vært med i konkurranser i utlandet før.

  • Hva tenker du om å konkurrere i magedans? 

For meg er det positivt å konkurrere i magedans. Det er mest for å få erfaring og tilbakemeldinger at jeg er med, og så er det fint å se hvordan man ligger an. Det som er negativt med magedanskonkurranser er hvis dansen bare blir en sport, eller man bare måler hvem som er best. Personlig bryr jeg meg ikke om å være bedre eller dårligere enn andre. 

  • Hvor mye tid legger du i dansen, og hva vil du med dansen ?

Jeg prøver å improvisere hver dag, gå på kurs en gang i uken og ta privattimer av og til. Så varierer det litt hvor mye tid eller overskudd jeg har til å følge det opp. Jeg syns alt er viktig, men at det er morsommere å improvisere enn å øve på grunnteknikk. Jeg har lyst å bli profesjonell danser en dag, men jeg danser fordi jeg liker det og ikke fordi andre skal like meg. Jeg tar det seriøst, men det er viktig at jeg har det gøy. Det er jo derfor jeg begynte med dansen.

  • Hva er din styrke som magedanser – og hva er din svakhet?

Min styrke er at jeg ikke har det for travelt med ting. Jeg er heller ikke redd for å improvisere, er i god form og har masse energi og kreativitet. Min svakhet er at jeg ikke er så strukturert, derfor lærer jeg ikke alt like effektivt. Jeg gjør ofte det jeg syns er gøy eller lett i stedet for å gjøre det som krever litt ekstra fokus. 

  • Når vi ikke ser deg i et glitrende kostyme på scenen, hva gjør du da? 

Jeg jobber 5-6 dager i uken på Clas Ohlson, er på treningsstudio og spiller trommer. Jeg er veldig glad i musikk og har ofte alt for mye å gjøre.