Danske magedansere i Tunisia

Tekst: Amina Ali

Publisert i Al Farah bladet nr 91/Oktober 2019

Etter å ha bodd tre år i hovedstaden Tunis, med enkelte utflukter til andre byer i forbindelse med jobboppdrag og familiebesøk, satte jeg denne gangen kursen mot Sousse. Sousse er en havneby som ligger på østkysten av Tunisia og som har vært kjent for turisme siden 80-tallet.

Da jeg var barn dro vi hit hver eneste sommer, og byen blomstret av glade turister fra alle verdenshjørner. Gatene var fulle av mennesker, butikkene produktive og hotellene vanligvis fullbooket. Man kunne se magedans og folkedans på kveldstid på nesten hvert eneste hotell, og det var også dans i gatene og på offentlige scener. 

Stranden i Sousse

Amina

Etter revolusjonen i 2011 der president Ben Ali ble avsatt, skjedde det også en kraftig nedgang i landets turisme. Charterturene til Tunisia ble færre og flere hoteller måtte stenge eller ble gjort om til boliger. Terrorangrepene i Sousse og på Bardo-museet i Tunis medførte naturligvis at mange turister ikke lenger turte å reise hit. Turisme er landets største inntektskilde ved siden av oliven og dadler, og tuniserne ble merkbart påvirket av den økonomiske nedgangstiden. Shoppinggatene i medinaen ble søndagsstengt, og for meg var det trist å se kontrasten fra de livlige barneårene. Heldigvis varte denne nedgangen kun noen få år før turistene kom tilbake, dette i takt med at Tunisia fikk et demokratisk valgt styre. I skrivende stund har de gjennomført sitt andre frie president- og partivalg siden revolusjonen. 

Den arabiske bazaren i gamlebyen

Selv om Tunisia ikke har like mange turister som før, stiger antallet for hvert år, og det er forventet at 8 millioner turister vil besøke landet i 2019. Og det er plass til enda fler! Jeg ble derfor glad for å høre at noen skulle arrangere dansetur til Tunisia, der jeg fikk mulighet til å være deres danseinstruktør. Annie Brøgger, arrangøren av Ørkenrosernes dansereise, forteller her om målet for turen. 

Annie Brøgger


1) Hvor har dere reist tidligere, og hva var grunnen til at Tunisia ble destinasjonen i år?

– Jeg har arrangert studieturer for dansegruppen Ørkenroserne hvert år siden 2007. Vi har tidligere reist til Egypt, Tyrkia, Marokko og Tunisia, og vi reiser alltid i uke 40 eller uke 44. Turene er åpne for alle. Vi valgte Tunisia i år fordi landet har mye å by på når det gjelder magedans og 1001 natt-opplevelser. Jeg liker godt den tunisiske atmosfæren, både i gatene og på hotellet. Maten er fantastisk, og det samme er de hvite sandstrendene. Man får mye for pengene i Tunisia, og så er det jo garantert sol, varme og herlige strender.

2) Hva bestod opplegget deres av i løpet av turen?

– Turen er tilrettelagt slik at det er en god blanding av kurs, opplevelser og fritid. Det legges mye vekt på det sosiale. Studieturene har rykte på seg for å ha en helt spesielt hyggelig “ørkenrose-atmosfære”, og fra første dag blir man en del av ørkenrose-familien. På denne studieturen hadde vi tre formiddagskurs med instruktør Amina Ali, i oriental og tunisisk chaabi. Deltakerne var veldig fornøyde med kursene.

Ettermiddagene var fri til å nyte sol, ta en dukkert i bassenget eller havet, og bruke hotellets mange fasiliteter, eller man kunne dra på shopping i basarene i gamlebyen i Sousse. Man kunne også dra til den sjarmerende lille lystbåthavnen Port El Kantaoui, som har mange hyggelige kaféer og kunstbutikker, eller man kunne bli med på utflukter med sightseeing. På kveldene var det forskjellige former for underholdning og show. Den siste kvelden holdt vi også vårt eget show (2x 40 min.) der vi opptrådte for hele hotellet. Det ble en kjempesuksess, og vi kommer gjerne tilbake til Tunisia igjen neste år!


3) Hva har vært drivkraften din gjennom alle årene som danser og reisearrangør?

– Et kort og enkelt svar; mitt hjerte til dansen!

4) Hvordan er magedansmiljøet i Danmark?

– Det danske magedansmiljøet har samme problem som man har i mange andre land. Vi blir utkonkurrert av zumba og et overdrevent fokus på fitness. Men nå begynner nye unge dansere å få øynene opp for den vakre kulturdansen vår, og jeg tror magedansen vil få en ny oppblomstring igjen om få år.

 

Biografi: Anni Brøgger

Har danset i 25 år.

Profesjonell danser, koreograf og instruktør. 

Kongelig hoffleverandør. 

Tidligere innehaver og instruktør på en av Danmarks største magedansskoler «Orientalsk Danseskole”.

Instruktør og arrangør av de årlige Danseforestillinger på Horsens Ny Teater.

Grunnlegger av danseforeningen Ørkenroserne; de finner du på Facebook

Arrangør av årlige studieturer i magedans.

Forfatter og filminstruktør til boken og filmen «Egtvedpigens Dans» støttet av Nationalmuseet.

Utgiver av undervisningsfilmer og show-videoer.

Spesialiteter: Viking-dans, Middelalder-dans, Rituell dans fra jernalderen og bronsealderen, danseterapi, magedans etter fødsel, teambuilding, Tribal-dans, Belly Funk, rituell dans.

Hjemmeside: www.anni-broegger.dk

 

Tekstforfatter Amina Ali bor for tiden i Tunisia, hvor hun opptrer og underviser orientalsk dans. Hun har tidligere undervist på Studio Orient og har AATEC instruktørutdannelse. Hun har vært arrangementsansvarlig i Al Farah siden 2014 og ble styreleder våren 2016.