Raks Nature Live Edition; Spania

Tekst: Cathrine Udnes

Publisert i Al Farah bladet nr 91/Oktober 2019

Magedans retreat med levende musikk i vakre omgivelser

Raks Nature på Facebook

Kursdeltakere Foto: Esther Asensi

I fjellområdet Sierra Aitana utenfor Alicante ligger Masía El Relleuero. Masía er en gård fra 1800-tallet som er blitt omgjort til en resort hvor man kan slappe av og nyte vakker natur, og det er her Esther Asensi og Ahmed Khamish Henkesh med jevne mellomrom arrangerer retreats i orientalsk dans. Denne gangen var vi spesielt heldige, for vi fikk danse til levende musikk!

Sierra Aitana, Spain

Esther har fått bygd en kuppel av tre på gården hvor workshopene vanligvis blir holdt, så lenge det ikke er altfor varmt. Fra kuppelen er det også en fantastisk utsikt over dalen. Retreaten varer som regel fra fredag ettermiddag til søndag ettermiddag, med alt inkludert. Foto: Vicente Arenas

 

Veien opp til Masía El Relleuero er krokete. Selv om gården ikke ligger langt fra Alicante (ca. en time å kjøre), kan veien føles lang der den snor seg opp og ned fjellsidene i Sierra Aitana. Heldigvis er man omgitt av en fantastisk natur hele veien opp! Masía El Relleuero er nå en resort hvor det er mulig å ta en pause fra storbylivet, gå på tur i den vakre naturen, eller delta på magedans retreat.

Det finnes også et svømmebasseng på retreaten Foto: Vicente Arenas

Gården består av flere små hvite bygninger, og det er også svømmebasseng der. Det er flere turstier i området. Når du ankommer kan du føle stillheten og roen senke seg over deg. Kontrasten er stor fra bylivet i Alicante. 

 

Vi ankom Masía El Relleuero på ettermiddagen, litt før workshopen med levende musikk. Etter å ha satt fra oss bagasjen og skiftet var det klart for dansetime. Timen ble holdt ute ved bassenget under en klar blå himmel.

Det var tre musikere som spilte for oss: Fernando Depiaggi på ney (fløyte), Azam Kirco på kanoun, og Ahmed Khamis Henkesh på darbuka. Låtene hadde vi valgt ut på forhånd, men dette var første gang vi fikk høre hvordan de låt når våre tre musikere spilte dem. 

Fra venstre: Ahmed Khamis Henkesh (Egypt/Spania), Azam Kirco (Syria/Spania), og Fernando Depiaggi (Argentina/Spania) forbereder seg til å spille i Raks Nature Live Edition. Foto: CarmenSita

I workshopen ledet Esther Asensi oss igjennom de forskjellige låtene. Vi var en liten gruppe med ni deltakere og vi danset alle sammen til hver enkelt låt, alt fra instrumentale versjoner av Oum Kolthoums klassikere til folklore. Jeg hadde valgt å danse en baladi med ney.

Cathrine danset baladi ney. Foto: Mariella Molina
Esther danset til «Enta Omri». Foto: CarmenSita

Fokuset i workshopen var på improvisasjon og tolkning, og å få erfaring med å danse til levende musikk. Sammen arbeidet vi oss igjennom forskjellige ideer for å tolke musikken. Workshopen var også den forberedelsen vi fikk til showet samme kveld. Etter at vi hadde vært gjennom alle låtene, gikk vi igjennom avslutningen og når vi skulle gå av scenen. Da alt var gjennomgått var det bare å gjøre seg klar for kvelden. 

Cathrine Udnes

Etter at solen var gått ned og mørket hadde senket seg, var det klart for show. Siden vi ikke var så mange på grunn av begrenset plass i retreaten, og at det er et stykke til gården fra Alicante, hadde vi ikke så stort publikum. Tanken er at det skal være en liten retreat med kun rundt 15 deltagere, der målet er at vi skal bli så godt kjent at vi føler oss som en liten familie. 

Musikerne og danserne Rocío og Cathrine. Foto: Mariella Molina

Showet ble holdt på plenen ved bassenget. Det kunne ikke blitt mer idyllisk med musikerne som spilte for oss under en stjerneklar himmel. Til neyens vakre melodier, darbukaens fengende rytmer og kanounens klare toner danset vi oss gjennom natten. Først spilte musikerne litt for oss, så entret vi scenen en etter en. Å danse til levende musikk er helt spesielt. Det har en helt egen magi, og dette var en helt magisk kveld som jeg aldri kommer til å glemme. 

Esther Asensi (fra Spania) og Ahmed Khamis Henkesh (fra Egypt).Foto: CarmenSita

Esther Asensi 

Esther Asensi er en spansk danser og instruktør i orientalsk dans bosatt i Alicante. Til daglig underviser hun i arabisk dans (magedans), persisk dans og Sufi, og hun har også undervist på flere festivaler og ved forskjellige danseskoler i Spania, samt i Egypt og Kina. Hun holder også profesjonelle treningskurs for dansere og instruktører. Sammen med Ahmed Khamis Henkesh arrangerer hun kurs og retreater i dans med levende musikk, både med kun perkusjon og med takht (arabisk orkester).

 www.estherasensi.com

Ahmed Khamis Henkesh

Ahmed Khamis Henkesh ble født i en musikerfamilie i Egypt, og fører tradisjonen videre som perkusjonist akkurat som sin far Khamis Henkesh. Han begynte å spille sammen med andre kjente musikere på Ahlan Wa Sahlan-festivalen i Kairo i en alder av 15 år. Til daglig underviser han i perkusjon i Alicante og omegn, og spiller på forskjellige festivaler og arrangementer. Han bor nå fast i Spania hvor han, sammen med Esther, deler arbeidet med å gi dansere muligheten til å danse til levende musikk. 

 

Tekstforfatter Cathrine Udnes begynte å danse magedans hos Oslo Magedansstudio i 2013. Etter en del reising rundt i verden bor hun nå i Alicante, der hun er veldig aktiv i magedansmiljøet. Hun går på dansekurs hos Narjess Montasser (tunisisk instruktør i orientalsk dans) og er med på forskjellige dansearrangementer så ofte som mulig.