ZAGROUTHA 20 år

Tekst: Bente Hjertås

Publisert i Al Farah bladet nr 91/oktober 2019

I fjor, 2019, hadde Zagroutha, foreningen for Orientalsk Dans i Trondheim, holdt det gående i tyve år. For seks år siden, til Zagrouthas 15 års jubileum trykket Al Farah Trine Skjaanes Kvaløs artikkel «15 år med Zagroutha FOT» – den ble gjentrykket i Al Farah bladet nr 91/oktober 2019

Hva har så skjedd de siden 15 års jubileet? Vi hører med Bente Hjertås som har sittet i styret fra og med 2016.

2013: Gjestedanser på Orientalsk Aften: DaVid of Scandinavia: Foto: B.O. Grøtan. Styret i 2013 besto av: Kjersti Lorentsen og Trine S. Kvalø.

«Zagrouthas hovedaktivitet har vært å arrangere Orientalsk Aften og intensiv workshop-helg med invitert gjestedanser. Workshopene har vært veldig godt besøkt de siste årene, etter at det var noen år med relativt få deltagere på kurs. Så det er vi godt fornøyd med. Vi prøver å invitere etablerte og godt kjente utenlandske gjestedansere som også er aktuelle for resten av landet, ikke bare Trøndelag.

2014: Gjestedanser på Orientalsk Aften: Khalida. Foto: Marianne Malvig Maroni. Styret i 2014 besto av: Kjersti Sandven, Marte Willumsen, Kari Sagen Lilleeenget.

Derfor har det vært viktig for oss å finne noen som ikke nylig har vært eller skal til f.eks. Oslo eller Bergen. Det er ikke fordi vi ikke mener vi har gode nok kursholdere her i Norge, for det har vi virkelig, men vi kan ikke kun basere oss på kursdeltagere fra Trøndelag. Vi har slitt noe med å få «nye» deltagere til kursene, så vi må tiltrekke tilreisende også. Det mener jeg har vært vellykket. 

2015: Gjestedanser på Orientalsk Aften: Anna Barner Sarp. Foto: Frank Foss. Styret i 2015 besto av Kjersti Sandven, Marte Willumsen, Kari Sagen Lilleeenget.

Når det gjelder showlokalet har vi slitt med å finne en passe stor scene som ikke er for dyr. Vi trenger et lokale som har plass til minst 150 publikummere. Selv om publikumstallet har droppet litt de siste årene, har vi hatt gjennomsnittlig ca. 100 betalende. I tillegg har vi gitt vekk en del gratisbilletter til Dialogsenteret i Trondheim, som gir dem videre til flyktninger og andre minoriteter. Vi får støtte fra Trondheim Kommune med hensikt å skape et mangfold av kulturuttrykk, samhandling mellom mennesker med ulik kulturell bakgrunn og økt deltakelse av flerkulturelle aktører. 

2016: Gjestedanser på Orientalsk Aften: Katerina Shereen. Foto: Natalie Sæther. Styret i 2016 besto av Bente Hjertås, Andrea Sæther, Anne-Kari Furre, Kari Sagen Lilleenget.

Selve showet Orientalsk Aften har vi lagt opp til skal være et dynamisk show som gir mulighet for dansere på alle nivåer og aldre til å få sceneerfaring. Vi prøver å få en god miks av nivåer, aldre, grupper/solo og stilarter, og det er ikke kun de aller beste som får vise seg fram. Det er ikke så stort miljø i Trøndelag, så vi har også invitert andre dansesjangere til å opptre i showet. Opp gjennom årene har man kunnet se for eksempel latinsk/ballroom, flamenco, afrikansk, bollywood, tamilsk og russisk folklore, for å nevne noen. De to siste årene har vi også hatt poledansere fra Trondheim Pole Studio, som har opptrådt rett etter pausen i showet for å få publikum våkne igjen. Dette har vært kjempepopulært. 

2017: Gjestedanser på Orientalsk Aften: Zeina Swediya. Foto: Natalie Sæther. Styret i 2017 besto av Bente Hjertås, Andrea Sæther, Anne-Kari Furre, Kari Sagen Lilleenget. Klikk på bildet for å lese intervju med Zeina

Vi har prøvd å ha noen temakvelder. Blant annet hadde vi, i 2016 tror jeg det var, en temakveld om sceneskrekk og nervøsitet, og en temakveld om kostymer. Disse var det kun 3-4 stykker på, i tillegg til styret. Og vi planla en filmkveld med Samia Gamal i Ali Baba. Denne ble avlyst pga. lav interesse.

2018: Gjestedanser på Orientalsk Aften: Serena Ramzy. Foto: Natalie Sæther. Styret i 2018 besto av Bente Hjertås, Andrea Sæther, Kari Sagen Lilleenget. Gjestedanser Serena Ramzy – klikk på bildet for å lese intervju med Serena

Klikk her for å se bilder fra Orientalsk Aften i 2018

I år arrangerte vi også en hafla samme helg som Orientalsk Aften. Dette fordi vi ikke har et fast dansestudio lenger, så vi har ikke hatt sesongavslutninger de siste par årene etter at Majken la ned sitt studio. Hafla er noe vi skal prøve å arrangere flere ganger, en annen helg utenom Orientalsk Aften, muligens sammen med et lite helgekurs. Men vi opplever lite engasjement, og vi er nå kun to stykker i styret, så vi må se hva vi klarer å arrangere.»

Klikk her for å se bilder fra Orientalsk Aften i 2019

 

Bente Hjertås bor i Trondheim og har danset orientalsk dans siden 2003. Hun er en ivrig og skolert amatørdanser, og opptrer jevnlig på Al Farahs show. Bente er lidenskapelig opptatt av orientalsk dans og musikk, og har bidratt med flere artikler i Al Farah magasinet