YOGA – ALLE MAGEDANSERES VENN

Tekst: Siri Ydstie

Publisert i Al Farah bladet nr 85/juli 2017

Yoga er et eldgammelt system som omhandler både fysiske øvelser, meditasjon, pusteteknikker, etikk og moral, og generell livsførsel. Det har utspring fra India, og den klassiske definisjonen ble formulert allerede før år 500 av Patanjali: «Yoga chitta vritti nirodha” som betyr noe slikt som ”Yoga er kontroll over sinnets flyktige mønstre”.

Foto: Lisa V. Nilssen

Ordet yoga kommer fra Sanskrit ”yuj” som kan oversettes både med ”å tøyle” og “å forene”. Det handler om å tøyle sinnet, samt forene motsetninger og, i ytterste konsekvens, oppnå forening med universet, eller det store altet. Dette blir gjerne litt for høytsvevende for oss i vesten, og her er yoga først og fremst en fysisk disiplin. Man utfører en rekke posisjoner (sk ”asanas”) og trener dermed både styrke og fleksibilitet, samtidig som fokus både på pust og hver minste lille detalj i asanaene gir en tilstedeværelse og avkobling fra hverdagens stress og mas som de fleste av oss trenger så sårt.

Definisjon av Yoga

Med et eldgammelt fenomen som yoga vil det selvsagt florere med ulike definisjoner. Her er et tilfeldig utvalg funnet på internett:

“Ordet Yoga sies ofte å bety nettopp Balanse. Det kommer fra Sanskrit. Roten er ordet Yuj og betyr ordrett Åk eller Forening. Yoga prøver bokstavelig å ta på seg åket, å anstrenge og disiplinere seg, og skape balanse mellom kropp og sinn, kropp og sjel. Yoga er et system for fysisk, mental og åndelig øvelse. Yoga kommer opprinnelig fra India, der det utviklet seg for mange tusen år siden og ble spredt over resten av verden på 1900-tallet – framfor alt fra 1960 og framover. Yoga er ikke religiøst. Gjennom årtusener har yoga feilaktig blitt sammenkoblet med ulike teologiske og filosofiske systemer. Yoga i seg selv er ikke noen religion, og er heller ikke koblet til noen spesifikk religion. Yoga er først og fremst en praktisk, fysisk, mental og åndelig disiplin som anbefaler en personlig praksis som leder til åndelig innsikt.”  MediYoga.no

“Yoga er enkle kroppsøvelser – behagelig bøy og strekk. Bevegelsene utføres rolig, uten anstrengelse i samklang med pusten. De myker opp og gir smidighet. Resultatet er kroppslig velvære, dyp avspenning og ro.” www.yoga.no

 

“Yoga er en samling mentale og kroppslige teknikker med tilknytning til de indiske religionene buddhisme og hinduisme. I vår tid presenteres yoga i vesten som en ikke-religiøs disiplin for personlig utvikling. Ordet yoga kommer fra sanskrit og har ulike betydninger. En betydning av ordet er å spenne for (som med et seletøy). Det finnes flere ulike retninger innen yoga. Klassisk yoga ble oppsummert og kodifisert i Patanjalis verk Yogasutra, skrevet før år 500. Yoga beskrives som et svært mangfoldig fenomen. Tross mangfoldet er det likevel noen fellesnevnere. Yoga handler om konsentrasjon og fokusering, om å ta kontroll over eget mentalt og kroppslig liv, slik at sansebegjær og mental aktivitet faller til ro og til syvende og sist opphører. Målet med yoga er å skape ro, fokus og konsentrasjon, og å oppnå stillhet og uforanderlighet.” (Wikipedia)

Ulike typer yoga

På samme måte som ulike definisjoner av yoga-begrepet florerer, har det også utviklet seg en uendelig mengde ulike typer av yoga. Her kommer en kort forklaring av noen av dem:

Hatha – kalles ofte den opprinnelige eller klassiske formen for yoga. “Hatha” kan oversettes som “sol og måne” eller som ”sterk”. En fysisk form for yoga som søker både styrke og fleksibilitet, en balanse mellom motsetninger.

Ashtanga – intens, fysisk yogapraksis der øvelsene utføres i faste, flytende serier og med kraftig pust, sk ”Ujjayi-pust”.

Jivamukti – en moderne, fysisk variant av yoga der musikk ofte er et viktig element.

Yin – rolig yoga der positurene holdes i lengre tid og uten muskelanstrengelse, for å løsne stivheter og begrensninger i bindevevet og dermed gi ro, økt fleksibilitet og bedre helse.

Vinyasa – ikke en egen type yoga, men betyr at asanaene blir satt sammen i en bestemt rekkefølge der halve poenget er nettopp rekkefølgen og overgangene mellom posisjonene.

Inger Aisha Søviknes

Kundalini – en gammel, spirituell form for yoga der man via både asanas, meditasjon, chanting osv. søker å vekke kundalini-energien, livsenergien man tenker seg ligger kveilet i rot-chakraet, dvs nederst i ryggraden. “Kundalini” kan oversettes med “kveilet slange”.

MediYoga – en moderne, terapeutisk yogaform, basert på den gamle yogaformen Kundalini, vevet sammen med aspekter fra tradisjonell kinesisk medisin og moderne, vestlig medisin.

Iyengar – basert på klassisk hatha yoga, fokus på detaljene i asanaene og ofte med hjelpemidler som blokker, straps, puter osv. for å muliggjøre korrekt posisjon.

Bikram – man trener i et rom oppvarmet til 35-40 grader og med 40% luftfuktighet. En moderne form for yoga der man opererer med faste serier basert på hatha yoga, standardisert av Bikram Choudhury. Tilsvarende klasser undervist av andre enn Choudhurys displer kalles gjerne “hot yoga”.

 

3 MAGEDANSERE OM YOGA

Jeg har alltid tenkt at ‘Yoga – det er for sånn derre navlebeskuende, halvgamle kjerringer som prøver å finne sin indre hippie. Helst iført fjær og flagrende gevanter og der det viktigste er at omverdenen ser hvor innmari alternativ og  spirituell man er’. Du kan kalle meg mye rart, men fordomsfri er jeg ikke!

I januar 2009 fikk jeg selv prøve yoga for første gang. Jeg var med på en treningsleir for magedansere der yoga var en obligatorisk del av opplegget. Jeg ble dødsfascinert. Ikke bare fordi yogainstruktøren var en ung fyr av den heller snasne sorten, skjønt det skadet jo ikke, men mest fordi jeg oppdaget stivheter og blokkeringer i egen kropp som jeg ikke tidligere hadde vært klar over. Dette må utforskes videre, tenkte jeg. Snart satt jeg på flyet på vei til yoga-retreat på Bali, Indonesia, som er et slags kraftsentrum når det gjelder yoga. Her fikk jeg både gode, grundige og oppklarende privattimer i den edle kunsten, og kunne velge og vrake i gruppetimer jeg ville være med. Da trykksverten hos det angjeldende stedet var av den heller rennende sorten, var timeplanen litt vanskelig å tyde, så da jeg trodde jeg gikk på ‘slow-time for beginners’, havnet jeg istedet på ‘flow-time for advanced students and those who are studying to become a yoga instructor’. Behøver jeg å si mer? Jeg sov i to hele dager etter den opplevelsen, fullstendig utslitt.

Siri underviser yoga på yoga- og magedansreise til Marokko

Likevel – kort tid senere var jeg på vei til Mexico og teacher training. 16 ekstremt intensive dager for å gå igjennom materiale man som regel bruker en måned eller mer på. Det var utrolig hardt, med første yogaklasse kl 06.00 om morgenen og deretter full rulle til kl 23.00 med yoga, meditasjon, anatomi/fysiologi, kirtan-sang, pusteøvelser, nature walks, undervisningspraksis osv. Det tyngste var nok allikevel at vi ikke fikk drikke kaffe underveis og at jeg aldri rakk å komme meg over jetlagen. Men jeg kom meg gjennom og er nå altså certified yoga instructor.

Jeg underviser ukentlige klasser i eget dansestudio i Oslo, og deltakerne er hovedsakelig tidligere og nåværende magedanselever. Jeg er også yoga-instruktør, i tillegg til magedansinstruktør, på Inner and Outer Journeys sine Marokko-turer. Responsen jeg har fått fra deltakerne er at det er utrolig deilig, man blir så løs og ledig i kroppen. Det fungerer både før dansing for å gjøre kroppen klar til danseøkten, og etterpå, som en slags utvidet uttøyning. Den kanskje aller viktigste effekten er hvordan yogaen får deltakerne til å stresse ned, både fysisk og mentalt, og får det evinnelige tankesurret til å stoppe. Det er gjort en del forskning i senere tid som viser ganske så utrolig gode helseeffekter ved yoga, og jeg tror kanskje hovedgrunnen er nettopp det at man blir kvitt så mye av det stresset som ellers er en alltid tilstedeværende del av livet for det moderne mennesket. I forhold til magedans syns jeg yoga er helt fantastisk, både pga. de ovennevnte faktorene, men også fordi den er magedansens rake motsetning når det gjelder ego-fokus. Mens magedans ofte preges av ‘meg-meg-meg’ og ‘se-se-se så vakker og flink jeg er’, er yogaens fokus nettopp å komme bort fra ego-fiksering. Det er overhodet ikke interessant å være deilig eller diva, man søker innover istedenfor å mase utover, og yogaens opprinnelig intensjon var nettopp å frigjøre seg fra alle de ytre ego-behovene og heller finne en indre balanse. En bedre kombinasjon enn magedans og yoga kan jeg rett og slett ikke tenke meg.

Jeg har gjort yoga litt til og fra siden slutten av tenårene. På den tida var det ikke noe særlig tilbud i Alta, så det ble med helgekurs i begynnelsen. Etter hvert deltok jeg på SATS sine kurs og var sånn passe fornøyd med dem. Et par år etter at jeg hadde starta eget dansestudio, var det en yogainstruktør som begynte å holde kurs i studio. Jeg deltok på kursene og kjente at jeg hadde savna det å gjøre yoga veldig mye. Omtrent samtidig foreslo min venninne og dansekollega Siri at jeg skulle begynne med yoga for å hjelpe på både pusten og å finne kjernen både i kroppen og livet. Det endte med at jeg dro til Bali og tok en intensiv instruktørutdanning og så starta rett på med å holde yogakurs på studio høsten 2011.

Det finnes mange ulike former for yoga. Selv er jeg kurset i Hatha yoga, som er en fysisk aktiv form, og det liker jeg godt. Men jeg er også veldig fascinert og inspirert av Jivamukti yoga, og det er det jeg velger å delta på når jeg reiser på kurs.

Det beste med yoga er at jeg kan ikke tenke på noe annet når jeg driver med det. Yoga hjelper meg å finne roen og pusten min. Jeg kommer tilbake til meg selv, tenker klarere og blir snillere. Jeg sover bedre etter yoga. Og så løsner det spenninger i kroppen, gjør meg sterkere og mer fleksibel. Yoga gir meg bedre balanse, styrke, fleksibilitet, kroppskontroll og utholdenhet. Særlig effektiv er den for styrke i armer og overkropp, samt kjernemuskulatur. Jeg blir mer bevisst bevegelsene mine og energien jeg sender ut. Jeg vil absolutt si at den gjør meg til en bedre danser, og antagelig også en bedre instruktør.

Til magedansere som ennå ikke har prøvd yoga vil jeg bare si: Prøv det! Du har ikke noe å tape. Liker du det ikke, prøv en annen instruktør/yogaretning. Det finnes en yogaform for alle, noen fokuserer mer på pust og avslapning, mens andre er for utålmodige, rastløse stresshoder som meg.

  • Inger Aisha Søviknes, ivrig hobbydanser basert i Bergen

Jeg startet med yoga i 2011. Da var det type SATS timer. I senere tid har jeg blitt veldig glad i Iyengar yoga. Min opplevelse av yoga er at det gir en styrke både fysisk og psykisk, og en god balanse.

Jeg har også en formening om at det bør kombineres med all type trening. Hvorfor? Fordi i dagens samfunn så er det ekstra viktig å ta seg tid til å lytte til kroppen sin, lære seg avspenningsteknikker, samt å puste riktig. Og meditere – kroppen er ditt eget tempel, tenk på det, den må ivaretas med gode rutiner både for hvordan en vil trene, spise og hvile. Og slik er yoga. Dess mer en utøver det, dess mer opptatt blir en av helheten i sin egen helse, og en ser effekten av det. Så blir en myk og smidig og får en god kjennskap til hvordan kroppen kan utvikle seg i utøvelsen av yoga – fantastisk! Yoga kombinert med magedans er fenomenalt. Begge aktivitetene har til felles det med balanse.

Tekstforfatter Siri Ydstie driver Oslo Magedansstudio hvor hun underviser i magedans, Hula/Ori Tahiti, Zumba og yoga. I tillegg til å opptre jevnlig arrangerer hun 1001 Natt, en årlig magedansfestival i Oslo.