Yoga, et godt tilskudd til magedans 

Tekst: Åshild Vindheim

Publisert i Al Farah bladet nr 85/juli 2017

Etter ett år med magedans tenkte jeg at jeg må gå på noe mer som kan gjøre meg smidigere. Yoga dukket opp i hodet mitt, for dette skulle jo være en utmerket måte å tøye ut på. Med jevnlige besøk på forskjellige typer yoga på treningssentre ble jeg mykere, og bevegelsene i dansen ble lettere. Jeg merket gradvis en ny ro i meg etter hver time, og ble mer bevisst på hvordan jeg beveget meg.

Yoga betyr balanse. Meningen med Yoga er å balansere kropp og sinn. Det er måten vi puster på. Meditasjon. Evnen til å ta seg tid til å føle etter hvordan kroppen din har det og hva den sier til deg. Evnen til å gi slipp. Det handler om å være åpen og ærlig med seg selv. 

Pusten

I yogatimene er det fokus på pusten sammen med bevegelsene. Det skal pustes inn og ut gjennom nesen, noe som gir en beroligende effekt. Dessverre kan pusten lett glemmes når vi skal konsentrere oss om noe. Det var akkurat som jeg ikke lot meg selv puste skikkelig før bevegelsene var godt innøvd. Man skulle tro at å puste er lett, men når man blir bevisst på dette legger man merke til hvor ofte pusten holdes inne. Når vi puster riktig vil de nye og ”gamle” bevegelsene komme lettere. Vi lar energien og følelsene strømme gjennom kroppen og får maksimalt ut av bevegelsene.

Kroppen

Hver stilling har en påvirkning både fysisk og psykisk. Jeg kan f.eks. beskrive favorittstillingen min: ”sleeping swan”. Det sies at hverdagsstress og utfordringer settes i hoftene. Da er det godt med en hofteåpner som denne.

          Løser ut stresset som har satt seg, og løser opp i gamle problemer

          Gir oss mot, medfølelse, kreativitet og visdom

          Bedrer holdningen vår

          Gir oss energi og åpner opp kropp og sinn

          Stimulerer mageorganer

          Strekker hofte, rumpe og lår

Denne stillingen har blant annet hjulpet meg til bedre shimmy, hofteløft og andre teknikker, samt gi slipp på hverdagsstress. Vi er alle bygget forskjellig, så øvelsene vil tøye ut på ulike områder. Du må kun lytte til egen kropp og prøve å gi slipp på spenningene med pusten. Det samme i dans. Er det en øvelse du strever med, husk å puste og det går kanskje bedre når du gjør det med pust i hver bevegelse.

Foto: Iselin R. Lisahgen

Å bli mer bevisst på hvordan du har det i kroppen er en stor gevinst, og spesielt til deg som danser. Du sanser på en annen måte enn før. Du blir smidigere, mer bevisst på hvordan du beveger deg, bevegelsene flyter i god takt med pusten og musikken. Du er i ett med deg selv og musikken, energien og følelsene strømmer gjennom kroppen din og du gir maksimalt.

 Meditasjon

Meditasjon er en øvelse hvor man sitter stille over lengre tid. Hensikten med meditasjonen er å få bort tankekjør og ukontrollert tankevirksomhet, og dette skal da gi økt konsentrasjonsevne og tilstedeværelse. En meditasjon kan blant annet bestå av forskjellige pusteøvelser, affirmasjoner og avspenning. Under hele meditasjonen skal øynene holdes lukket slik at du ser innover deg selv.

Magedans har mange forskjellige stiler – det samme har Yoga. Jeg har selv valgt å fordype meg mer i den rolige typen av yoga: Yin Yoga. Jeg tok 2 Mind-instruktørkurs hos Just Breathe Movement i Bergen i 2016. Der lærte jeg mer om pusten, meditasjon og hva de forskjellige stillingene kan gjøre for oss både fysisk og psykisk.

For meg har det også hjulpet en del med sceneskrekken. Jeg har alltid tvunget meg selv på scenen for å overvinne skrekken, men føler alltid en liten lammelse av bevegelsene når jeg opptrer. Jeg merker på meg selv at det å ha praktisert og fordypet meg innenfor yoga, også har hjulpet meg med å nesten helt overvinne sceneskrekken min. Selvfølgelig er jeg nervøs, men jeg har ikke den samme typen nervøsitet og lammelse som tidligere. Etter min erfaring må jeg si yoga har vært et fantastisk tilskudd til magedans og generelt ellers i livet. Jeg anbefaler det på det sterkeste.

 

Anbefalt videre lesing:

 ‘The Yin Yoga Kit’ av Biff Mithoefer (følger med en cd og øvelseskort) God start for nybegynnere.

 

 

 

‘Yoga Anatomy’ av Leslie Kaminoff og Amy Matthews.

 

 

For affirmasjoner og tankegang, ‘Du kan helbrede ditt liv’, skrevet av Louise L. Hay.

 

 

 

 

Tekstforfatter Åshild Vindheim har siden hun var liten alltid vært interessert i og drevet med musikk og dans. Magedans var lenge hennes drøm å prøve før hun startet  i 2013. Hun opptrer og går på kurs så ofte hun kan. Hun praktiserer også yoga og er yogainstruktør.