ORIENTALSK DANSESHOW MO I RANA

Tekst: Bente Hjertås     Foto: Fredrik Holmin

Publisert i Al Farah bladet nr 87/desember 2017

9.mars 2017 arrangerte Bente Hjertås et danseshow kombinert med en utstilling av Anna Ingebrigtsens klær, kostymer og bilder, og visning av NRKs portrettfilm av Anna fra 1999. Bente har hatt denne ideen i flere år, og først nå lot det seg gjøre. 

Visning av NRKs portrettfilm av Anna

Anna Ingebrigtsen (1929-2006) var fra Røssvoll i Rana og reiste som ung ut for å jobbe i Wales, England og Sverige. Utreisetrangen var stor, og sammen med en venninne reiste hun til Paris på midten av femtitallet. Der fikk jentene jobb hos Lido de Paris, hvor de ble trent som showdansere. Anna ble med dansetruppen «The Bluebelle Girls» til Midtøsten hvor de turnerte med showet sitt. Da truppen returnerte til Paris, ble Anna værende. Hun lærte seg etter hvert magedans og reiste rundt på egen hånd for å danse. I 1959 reiste Anna til USA hvor hun jobbet som magedanserinne i rundt 10 år. Anna returnerte til Norge i 1981. 

Annas kostymer. Foto: privat
Annas kostymer. Foto: privat

Bente har kjøpt flesteparten av Annas magedanskostymer, og sammen med Maja Sætermo, som har mange av Annas klær, laget de en fin utstilling. Annas portrettfilm ble vist på lerret, og etterpå fikk publikum et variert danseshow fra fem lokale dansere.

Bente Hjertås
Eirin Lund Valla

Bente danset mejance og baladi, Marte Fagereng danset saidi, mejance og en improvisert baladi, Eirin Lund Valla danset mejance og vintage oriental, Hanne Robertsen danset mejance og tahitisk hula, og Mette Jakobsen danset fusion. Et timeslangt show endte med et improvisert fellesnummer. 

Marte Fagereng

Det er første gangen et større magedansshow har blitt satt opp på Mo. Mette Jakobsen har tidligere holdt kurs her, og både hun og Marte Fagereng har opptrådt på lokale multishow. Lokalavisa Rana Blad intervjuet Bente og Mette, og det resulterte i en fire-siders artikkel i forkant av showet. Mange interesserte tok også turen for å se utstillingen om Anna, og det ble en fin kveld. 

Hanne Robertsen
Hanne Robertsen
Mette Jakobsen

 

Tekstforfatter Bente Hjertås bor i Trondheim og har danset orientalsk dans siden 2003. Hun er en ivrig og skolert amatørdanser, og opptrer jevnlig på Al Farahs show. Bente er lidenskapelig opptatt av orientalsk dans og musikk, og har bidratt med flere artikler i Al Farah