Tribal – en introduksjon

Tekst: Ulla Edenmark. Oversatt av Kristin Sønju

Publisert i Al Farah bladet nr 77/mai 2015

American Tribal Bellydance, som den kalles i opprinnelseslandet USA, er en danseform som vokste fram under hippieperioden på 1960-tallet i San Francisco. Den første gruppen som ble stiftet het Bel Anat, og derfra kommer mange av dagens forgrunnsfigurer innen danseformen, blant andre Carolena Nericcio, som grunnla gruppen Fat Chance Belly Dance på slutten av 1980-tallet. Det er hennes stil og metode innen Tribal som jeg fører videre her i Sverige.

Carolena Nericcioa

Tribal er først og fremst en danseform som utføres i gruppe, selv om soloer kan forekomme i gruppen. Den bygger på bestemte steg og formasjoner og har ganske «rigide» regler. Det er det en grunn til: Tribal er basert på improvisasjon i gruppe, og da må visse ting være selvskrevne.

Dansen er klart oppdelt i raske og langsomme bevegelser, som alle har en grunnvariant og variasjoner man kan eksperimentere med. Alle steg begynner alltid på høyre hofte. Er steget enhoftet gjøres det bare med høyre. Dette er nødvendig for at man skal ha mulighet til å følge lederen ved raske trinnskift. Det skal merkes en tydelig kontrast i energi mellom raske og langsomme steg.

Carolena Nericcioa

I grunnposisjon står alle alltid diagonalt, med høyre hofte rettet mot publikummet. Hver gruppe har en leder som alle følger. Lederen står alltid lengst til venstre, slik at hun skal være godt synlig for alle i gruppen. Lederen har i oppgave å med tydelige tegn vise resten av gruppen når stegbytte eller bytte av retning er på gang. Ved de raske stegene er tegnet tydeligst: armpososjonene byttes før stegbyttet skjer, og bytte av retning indikeres før det skjer. Gruppen som følger må få en brøkdels sekund på seg for å forberede byttet. Ved de langsomme stegene har man ingen tydelige tegn, men lederen gjør langsomme gester som er lette å følge og stegene flyter også mer inn i hverandre.

Det finnes bestemte formasjoner for to, tre eller fire dansere. Er man flere enn fire lager man en halvmåneformet rad lengst bak på scenen, også kalt «chorus», eller kor. En, to, tre eller fire dansere av gangen går frem til midten av scenen og danser med sin egen leder. Koret følger personen lengst til venstre og gjør enkle steg rettet framover. Koret er som en bevegelig vegg bak gruppen i midten. Etter en stund kan en annen gruppe ta over og den første gruppen går tilbake inn i koret.

 

Tekstforfatter Ulla Edenmark brakte Tribal magedans til Norge for første gang med gruppen as-Sayf på Al Farahs høstfest i 1998. Siden startet hun gruppen Tribal Empire og er bosatt i Sverige.