Hva er egentlig dark fusion?

Tekst: Sara Kolberg

Publisert i Al Farah bladet nr 77/mai 2015

Er det en ting som har fascinert meg like lenge som jeg har kjent til tribal fusion, så er det hvor mange «grener» den har. Aller mest er jeg fascinert av den grenen som ligger mitt hjerte nærmest, nemlig dark tribal. Eller dark fusion. Dark tribal fusion? I denne artikkelen ønsker jeg å klargjøre litt rundt begrepet, og forhåpentligvis rettferdiggjøre hvorfor det er så vanskelig å sette fingeren på nøyaktig hva det er.

Ariellah

Jeg har hørt mange beskrivelser av dark fusion. De fleste som danser dark fusion sier også at de danser tribal fusion, men jeg har også hørt beskrivelsen «magedans med et mørkt slør», uten at tribal har vært nevnt. Wikipedia har beskrevet dark fusion som  «noe som lever mellom tribal fusion og gotisk magedans», men samtidig har de også beskrevet dark fusion som en av flere undergrupper av gotisk magedans. Forvirret? Det er jeg også.

 

Tribal Fusion har røtter i American Tribal Style (ATS), og American Cabaret, med fusjonselementer fra blant annet hip hip og flamenco. Den kanskje mest kjente dark fusion-artisten er Ariellah Aflalo, som opprinnelig er marokkansk (men oppvokst i Amerika). Hun kaller sin egen dans for dark fusion, men sier samtidig at hun danser tribal fusion. I et spørsmål om hvordan hennes dans er annerledes fra annen type magedans, svarer hun at hun vektlegger et mørkt uttrykk, at hun projiserer en mørkere side av seg selv ut til publikum. Altså legger hun veldig mye vekt på uttrykket.

 

Gotisk magedans vektlegger den gotiske kulturen. Gotiske klær, gotisk sminke, gotisk musikk etc. Likevel er det ikke fritt for fusjonselementer her heller. Men det som kanskje er mest interessant, er at en artist som opptrer innen gotisk magedans gjerne beholder sitt grunnutrykk i for eksempel tribal fusion eller cabaret. Altså kan «magedaner med et mørkt slør» faktisk være en passende beskrivelse dersom det er der grunnlaget ligger.

 

På bakgrunn av dette har jeg lyst til å konkludere med at beskrivelsen av dark fusion som et «mellomstadie» mellom tribal fusion og gotisk magedans egentlig passer ganske bra. Typisk for tribal fusion er blant annet dype knær som tidvis peker utover, flamenco-armer, pop-lock-elementer og det at brystkassen heves mer frem enn i magedans. Alt dette går også igjen i dark fusion. Men musikken, klærne, og uttrykket generelt er gjerne fler hakk mørkere enn det som er typisk for tribal fusion, og vitner om gotisk inspirasjon. Om det går an å skille mellom en gotisk magedanser som har grunnlaget sitt i tribal fusion, og en dark fusion -danser som er gotisk inspirert, det er derimot en annen sak…

 

Kilder:  https://www.ariellah.com/

 

Tekstforfatter Sara Kolberg er utdannet sivilingeniør innen mikro- og nanoteknologi. Begynte å danse magedans hos Tina Nyborg i 2003, og konverterte siden til dark fusion. Hun bruker dansenavnet Sedna Bellydancer