Bali Bellyance Retreat 2009

Publisert i Al Farah bladet nr 55 desember 2009

Tekst: Patricia Mary Lee

I april 2009 møttes en liten gruppe dedikerte  magedansere fra hele verden i Bali, Indonesia, for å  feire sin kjærlighet til den urgamle orientalske danseformen som går under navnet «magedans».

Map with Bali pinned

Retreaten organiseres av den norske danserinnen Siri Ydstie, og med seg hadde  hun invitert gjesteinstruktørene Trine Bjarkøy  fra Norge, Karolina Idrisova fra Tsjekkia,  Julianna fra USA og Tricia Mary Lee fra  Australia. Det var stor variasjon i temaene det ble undervist i, men en ting alle klassene hadde til felles var den fantastiske følelsen av felleskap som stammer fra dansens evne til  å bryte språklige og kulturelle barrierer. Det  ble en uke fylt av moro og nye vennskap, en  fantastisk mulighet til å lære nye  teknikker, koreografier og nye tilnærmingsmåter til denne urgamle danseformen. 

Siri Ydstie

 

Siri underviste to koreografier, og  hadde også en teknikklasse «hot shimmies»,  samt en introduksjon til arabiske rytmer. Alle fikk låne trommer, nylig produsert på Bali  spesifikt for Bali Bellydance. Siri er allerede  en kjent magedansstørrelse på Bali, så  klassene trakk også flere fastboende  magedansentusiaster, som reiste de to timene  fra byen og opp til fjellet der Bali Mountain Retreat foregikk. 

Karolina underviste i sin egen variant av  spansk-arabisk fusion, og ga også en  introduksjon til balinesisk dans – noe hun  som halvt indonesisk har drevet med i mange  år. Julianna delte sine kombinasjoner innenfor  libanesisk stil, kombinasjoner hun selv bruker både når hun opptrer og underviser hjemme  i USA. Hun ga også en workshop i zills – noe  vi alle trenger å lære oss i vår søken etter  mestring. Undertegnede, Tricia Mary Lee,  bidro med sine egne signaturklasser  Bellydance for Body and Soul, samt Dance of  the Seven Veils der vi jobber med de  spirituelle sidene ved dansen. Hun ga også en  klasse i sigøynerdans.

I tillegg til de rene danseklassene,  bidro også Tricia med mer helserelatert  kunnskap i sin workshop om refleksologi og  fotsoneterapi – kunnskap man kan benytte for å holde sine undersåtter sunne og klare  til innsats på dansegulvet. Trine holdt en  informativ og underholdende forelesning i  funksjon og holdning, med praktiske øvelser.  Her var deltagerne mildt sagt forundret over  hvilke forbedringer i kroppsholdning, og  dermed helse og danseferdigheter, de kunne  oppnå på få minutter med enkle øvelser.

Ukens innhold var fantastisk, og det  var også stedet som var valgt: Bali Mountain  Retreat er hjemmet til Richard og Rebecca  Kaal, opprinnelig fra Australia. Stedet ligger på  østsiden av Mount Batukaru, nære det som  ifølge balinesisk tro er gudenes hjem, med  fabelaktig utsikt helt ned til byen og stranden  i Kuta. Luften er frisk og klar, og den avkjølende ettermiddagsbrisen er deilig etter svette  timer i studio. Stedet er perfekt for en  retreat; man er langt vekk fra hverdagens  stress og mas, og kan fokusere hundre  prosent på å utforske dansen og sin egen  rolle i den, samt åpne opp for de mer  åndelige aspektene.

Rommene vi bodde i på Bali Mountain Retreat var basert på tradisjonell indonesisk arkitektur, og maten var fantastisk – alt laget av ferske, lokalt produserte råvarer. Hvert måltid var en fest.

 

I tillegg til alt dette, fikk vi også noen «extras» – en slags glasur på en allerede nydelig kake. En kveld var det balinesisk dans med fullt gamelan-orkester. Her kom også lokale landsbyboere og barn for å beskue forestillingen, og utgjorde et stort og entusiastisk publikum. En annen kveld fikk vi en introduksjon til balinesisk matlaging. Høydepunktet var siste kvelden; lokale trommiser var leid inn for live-musikk under stjernene. Et stort bål ble tent og to kjente poi-dansere underholdt med å danse med ild. Flere av magedanserne var med og spilte trommer, noen hentet sine zills, og Siri prøvde seg også på å danse med ild. Alle danset vi rundt det store bålet mens fullmånen skinte på himmelen, en siste sjanse til å slå ut håret skikkelig før avreise og farvel dagen etter.