44 mavedanserinder samlet på Gerlev Idrætshøjskole

Tekst: Anna Barner Sarp

Publisert i Al Farah bladet nr 66/september 2012

Vel hjemme efter endnu en skøn uge på Gerlev Idrætshøjskole er det blevet tid til at reflektere lidt over ugen der gik. Det blev mit kursus nr. 22 i samarbejde med Gerlev Idrætshøjskole, og samtidig den uformelle markering af kursernes 10 års jubilæum. I årenes løb har vi udviklet en del på konceptet, og jeg synes, at resultatet er blevet både godt og spændende. For os undervisere er de årlige træf på Gerlev Idrætshøjskole en mulighed for kollegial sparring, udveksling af erfaringer og networking. For kursisterne forhåbentlig det samme. Jeg selv nød ugen i fulde drag og kom hjem smækfuld af inspiration og nye ideer.

Foto: Charlotte Riddervold

Det høje deltagerantal gav os mulighed for at invitere flere undervisere end vi plejer at have, og tilbyde flere valgfag i ugens løb. I år havde vi besøg af to norske gæsteinstruktører; Ingunn Lyngstad og Siri Ydstie. Begge leverede en fremragende indsats med fine workshops af høj kvalitet og pædagogisk fokus.

Siri og Anna

Det bliver altid meget intenst, når man er sammen med mennesker 24 timer i døgnet. Når vi ikke er sammen i dansesalene, ja, så spiser vi sammen i spisesalen eller går til morgensamlingerne og synger fra højskolesangbogen. Snakken går højlydt i alle kroge af skolen. Om aftenen mødes vi til fælles aktiviteter fx bazar, åben scene eller foredrag. Denne gang havde vi besøg af den danske percussionist og mavedanserinde Marianne Mogensen torsdag aften. Aftenens emne var ”Orientalske rytmer, ind i kroppen og ned i hofterne”. Vi blev introduceret til de orientalske rytmer og arbejdede i grupper med hhv. trommespil og improviseret dans. Aftenen sluttede med en jam-session, hvor der blev danset og spillet på livet løs. Jeg kan ikke sige mange gange nok, at musikforståelse er en af mavedanserens vigtigste kompetencer, og jeg synes, at Mariannes undervisning supplerede ugens andre aktiviteter på en god måde. Jeg fik i hvert fald selv et par aha-oplevelser i løbet af aftenen.

Anna, Inessa og Ingunn

Ugens mest hotte samtaleemne var 21-årige Inessa Christensen, som gav en 4 timers Bollywood-workshop, der fik mange positive kommentarer med på vejen. Inessa viste, at hun trods sin unge alder har stor modenhed som danser, og også godt overblik som underviser. Jeg forventer, at vi kommer til at se meget mere til hende fremover både på scenen og i undervisningslokalerne. Hun havde lavet en ny bollywood-koreografi ” ”Yoon Shabnami”, som hun også viste på onsdagens ”Åben Scene”.

Her danser Heidi, May-lill, Monika og Sølvi Inessas koreografi !Yoon Shabnami» ved Oslo Magedansstudio juleshow i 2012:

 

Hvert kursus har sit eget tema og sin egen stemning. Denne gang var temaet ”Koreografens værksted”, et emne som optager mig en del. Vi arbejdede med, hvordan man sætter sine yndlingsbevægelser sammen og videreudvikler dem til koreografi. At skabe en koreografi er jo ikke bare hokus pokus. Det er et kunsthåndværk, ligesom når keramikeren drejer potter og maleren lader penslen glide hen over lærredet: En blanding af kreativitet, håndværk og flittigt arbejde. Jeg kunne godt tænke mig at videregive noget mere af min viden om de koreografiske metoder og værktøjer fremover, for det er et vigtigt håndværk for enhver mavedanser.