Fingersymbaler

Tekst: Lisa Karina Hansen

Publisert i Al Farah bladet nr 63 november 2011

Fingercymbaler heter zils eller zills på tyrkisk, og sagat eller zagat på arabisk. Å begynne å danse med fingercymbaler kan som med alle andre props være skummelt og utfordrende, men her har du faktisk også et instrument å holde styr på, så derfor er det viktig at du finner et par cymbaler som passer nettopp for deg. Første utfordring er å velge ut cymbalene: Hva skal du se etter? For det er faktisk stor forskjell på cymbaler, og i denne artikkelen kan du lære deg litt mer om hva du skal se etter når du skal ut og kjøpe dine første cymbaler.

Vekt og størrelse

Det kan være lurt når man er nybegynner å bruke noen som ikke er så store og tunge. Men mange mener at hvis de blir for lette, så vil de ikke gi fra seg noe særlig lyd, og heller ikke gi hendene følelse av at de faktisk jobber med noe. Derfor anbefaler jeg å prøve noen som er rundt 130 gram – ikke de letteste, men heller ikke de tyngste. Er de for tunge kan man bli fort sliten i hendene hvis man ikke er vant til å bruke cymbaler. Mange vil nok synes små cymbaler i diameter er lettere i starten, men sannheten er at med litt øvelse og styrke i fingrene kan man fint bruke noen som det er litt størrelse på, de lager som regel også en mer delikat lyd. Rundt fem cm i diameter er den vanligste størrelsen.

Tone og klang

Dette er svært viktig. Det er viktig at man finner noen man liker godt, og at man finner cymbaler med lyd man ikke får vondt i hodet av. Hvis man skal opptre med dem, bør man også ta hensyn til hva slags arrangement man skal danse på. Er det en bråkete restaurant bør man bruke cymbaler som er litt store og tunge, med høy klang, for å overdøve bråket rundt. Skal man danse på en privat fest i et mindre lokale, bør man bruke cymbaler med en litt mindre skarp og mer behagelig klang. For en scene kan man bruke noe midt i mellom, eller de med høy klang, litt ettersom hvordan musikken er, lokalet generelt og om det har orkester. Hvis man kjøper dem i butikk og ikke på nettet er det lurt å spørre om man kan prøve cymbalene for å se/høre hva man selv syns om lyden.

 

Farge

Farge er også en valgmulighet – cymbaler finnes i gull, sølv og i bronsefarget. De kan også være glatte, mørke, blanke eller graverte. Men tenk på lyd før utseende.

Feste

Det finnes cymbaler med et enkelt hull som sies å være av den billige typen som selges for turister, og dobbelt hull for profesjonelle. Dobbelt hull gir uansett mer stabilitet men her kan man også se hva som passer best for en selv. Som regel kommer cymbaler med en rund strikk og det å være lurt å bytte den ut med den flate typen, for stabilitet og kontroll. Den kommer i sort og hvitt. Man vet at strikken er passe stram når den ikke sklir opp og ned på fingrene, men sitter der den skal. Folks hender er jo også forskjellige; mange plasserer strikken over øverste leddet på fingertuppen, mens andre fester den rett under leddet. Her må man også prøve seg fram. Bare sørg for at de sitter godt, selv når man tar en piruett eller to. Strikken vil bli slitt og miste formen sin etter en stund. Så husk å sjekke strikken før et show, så den ikke er sliten og blir altfor løs når man først skal bruke cymbalene.

 

Lyddemper

Hvis du bor i leilighet er risikoen stor for at naboen ikke blir så fornøyd hvis du øver med et par høylytte cymbaler. Man kan da bruke avklipte sokker, da spesielt tuppen på sokken for å dempe lyden. Man kan også bruke maskeringstape til å lage en X på undersiden av hver cymbal, men pass på at det er en type teip som går lett av, og ikke lager merker!

 

Oppbevaring

Det er lurt å ta godt vare på cymbalene og beskytte dem når de ikke brukes. Det kommer noen ganger med en liten bag til cymbalene når man kjøper dem, eller så er jo også dette noe man kan lage ganske enkelt, og da får man også sitt helt eget design til sine helt egne cymbaler.