Møte med løven fra Egypt – intervju med sangeren Hakim; året 2003

Tekst: Vibeke Vesterhagen

Publisert i Al Farah bladet nr 32/desember 2003

Et ekstatisk publikum fylte Cosmopolite til randen da Hakim, Egypts store shaabistjerne, besøkte Oslo november 2003. Al Farah fikk et eksklusivt intervju med superstjernen etter konserten.

Følg Hakim på Facebook her

Hakim finner du på YouTube her

Andre lørdag i november hadde Norge finfint besøk. Direkte fra Egypt til Oslo kom Hakim – Egypts millionselgende shaabihelt – for å spille på Cosmopolite i anledning Oslo World Music Festival. Og publikum kjente sin besøkelsestid. Det nærmest kokte i det overfylte konsertlokalet da Hakim spilte opp til dans. Med sin enorme tilstedeværelse, folkelighet og store flørtende smil. vant han som forventet alles hjerter.

Foto: Helene Skaugen

«I kveld blir det hæla i taket», innledet han på godt forsøkt norsk da han entret scenen i Oslo. Og han holdt hva han lovet. Det norsk-arabiske publikummet klappet og lo, danset og jublet, og sang av full hals de to timene konserten varte.

 

Det hele var en eneste stor fest. Hitene kom som perler på en snor, de fleste fra hans siste album Talakik. Det ble «Salaam aleikum» både en og to ganger, «Tameni Alek», «Ah ya elbi» og mange , mange flere. Og etter den to timer lange konserten ble det tid til et eksklusivt intervju til ære for Al Farahs lesere.

 

Gladmusikk

«Musikken min gjør alltid folk glade. Den tar bort alle problemer og bekymringer fra arbeidsuka som har gått. Jeg bruker all energien min på konsertene og blir et nytt menneske igjen etterpå. Det er målet mitt å få folk til å oppleve noe nytt hele tiden og være aktive», forteller Hakim til Al Farah. Han synes det er stort å få komme til Norge og se at også et norsk publikum kjenner sangene hans.

«Hadde jeg visst det tidligere, at nordmenn er så hyggelige, da ville jeg ha kommet gående fra Egypt. Men i dag reiser jeg med fly, det går raskere», ler han og fortsetter. «Musikk er et internasjonalt språk, mennesker har rytme inne i seg som får følelsene til å reagere med musikken».

41-årige Hakim startet å synge allerede da han var 10-12 år gammel hjemme i byen Maghagha, og oppdaget at både han og publikummet hans likte det de hørte. I dag går han under tilnavnet Løven fra Egypt, og er blitt megakjendis i den arabiske verden, på linje med Robbie Williams eller andre storheter i vestlig musikk. Her hjemme har låtene hans i lang tid vær yndet favorittmusikk blant shaabi-dansere. For det er den folkelige shaabien som står Hakims hjerte nærest; musikk som kommer fra vanlige folk i gata. Og det er vel dette enkle og vanlige, men samtidig hyperkommersielle, som gjør at han er både elsket – men også hatet.

 

Men konserten i Oslo er en av veldig få den siste tiden. I tillegg til pause under ramadan har arbeidet med det kommende albumet gjort at konsertene har blitt færre. Et unntak ble gjort i Oslos tilfelle. Han følte at denne konserten var viktig.   – Jeg er den første arabiske sanger som besøker Norge, og derfor var det viktig for meg å komme til Norge for å presentere musikken min og få nordmenn til å bli tiltrukket av denne musikken. Jeg har lest om hvor interessert nordmenn er i egyptisk musikk. Derfor var det viktig for meg å være her i kveld, sier han.

 

Ny plate for magedansere

Det nye albumet hans skal være klart i januar, hans syvende i rekken, og han lover store overraskelser og en ny stil. På den nye skiva har han blant annet samarbeidet både med James Brown og Stevie Wonder. Janet Jackson var også planlagt som en mulig duettpartner, men på grunn av forsinkelser får vi trolig ikke høre resultatet av dette samarbeidet før ved neste korsvei. Dessuten kan han fortelle at han har spilt inn låta «Walk like an Egyptian» på nytt, med egyptisk musikalsk vri. Hvorvidt han faktisk mener Bangles’ kjente 80-talls hit, eller en annen låt med samme navn, fikk vi ikke klarhet i. Tiden får vise.

 

«Men jeg har ikke glemt den orientalske stilen dere forventer av meg. Jeg har passet spesielt på å få med sanger som passer for magedansere. Jeg vet at det finnes magedansskoler i alle verdens land som bruker musikken min», forsikrer han.

På spørsmål om hvorvidt han noen gang selv har brukt dansere på scenen, eller kunne tenke seg å gjøre det, er svaret kontant. «Ikke i det hele tatt. Aldri. Jeg har tenkt på det, men så tenker jeg også at det kan være vanskelig fordi jeg selv er et komplett show, og jeg vil ikke konkurrere om oppmerksomheten. Jeg vil at publikum skal konsentrere seg om meg».

 

Hakim har mange inspirasjonskilder til musikken han lager. Ifølge et tidligere intervju gjort av Afropop Worldwide, har han favoritter som Ahmed Adaweya, Mohamed El Ezabi, Abdel Ghani Al Sayed, Abdel Halim Hafez og Abdel Wahab. Men hitlåt etter hitlåt kommer ikke av seg selv, forteller han til Al Farah. «Det er ikke et øyeblikks inspirasjon, men noe som bygges på hverandre, helt til jeg finner et arrangement som fungerer.

 

Snarvisitt

Da Hakim valgte å bli musiker var ikke det et populært valg hjemme hos familien. Faren var borgermester i hjembyen, og ville helst at sønnen skulle jobbe med regnskapsføring eller den slags. «Det var store problemer mellom ham og meg», forteller Hakim. Han var nødt til å flytte hjemmefra og flyttet til Kairo der han blant annet tok en universitetsgrad i kommunikasjon ved siden av musikken. I sommer ble han selv far til en sønn; lille Omar. Hvordan vil han selv reagere om hans sønn ønsker å følge i sin fars fotspor? «Har han samme talent som meg på scenen, og har den tiltrekningskraften på folk, og er flink, så ønsker jeg at også han blir musiker», sier han.

Men til tross for et ubestridt stort talent er gjøgleren og showmannen Hakim aldri fornøyd med det han gjør, heller ikke konserten i Oslo denne kvelden. «Hvis man som artist noen gang blir fornøyd klarer man ikke å komme med noe nytt. Selv om publikum er glade og fornøyde, blir jeg aldri fornøyd selv, Sånn har jeg vært hele livet. Er jeg fornøyd selv kommer jeg ikke videre, og jeg synes ikke jeg har kommet langt nok.

Foto av Al Farahs utsendte sammen med Hakim

Norges-besøket var en snarvisitt denne gangen, selv om Hakim lover på tro og ære å komme tilbake ved en senere anledning. To timer etter at konserten er avsluttet, sitter Hakim på flyet tilbake til Egypt.

 

Discography (red.anm)

  • Nazra (1992)
  • Nar (1994)
  • Efred (1997)
  • Hayel (1998)
  • Yaho (2000)
  • The Lion Roars – Hakim Live in America (2000)
  • Talakik (2002)