Magedansere om den nye korona-hverdagen – Ingunn Lyngstad

Publisert i Al Farah bladet nr 93/oktober 2020
Tekst: Amina Bacali

Korona kom brått på oss alle, og dansere over hele verden er berørt av situasjonen på ulike måter. For mange dansere har parfyme, glitter og glamour blitt erstattet med desinfeksjon, munnbind og hansker. 

I denne perioden har jeg reflektert mye over hvor heldige vi er i Norge som får dekket mat, medisiner og nødvendig livsopphold ved slike krisesituasjoner i motsetning til i andre deler av verden. Likevel er det ikke dermed sagt at Norge har vært et paradis i korona-situasjonen. Mange selvstendig næringsdrivende i ulike yrker har gått konkurs og/eller har måttet legge om livet totalt. Selv med delvis statlig (Nav) støtte til kunstnere og de som driver enkeltmannsforetak, har det for de fleste likevel ikke vært tilstrekkelig til å holde bedriften sin i live, og flere sitter igjen med minus på kontoen. Dette gjelder yrker i mange bransjer, inkludert de som lever av dansen, som opptrer og underviser eller driver eget studio i magedans-Norge.
Jeg spurt seks dansere/instruktører, fem i Norge og en i Tyskland, om hvordan korona har påvirket deres yrke.

Tekstforfatter Amina Ali bor for tiden i Tunisia, hvor hun opptrer og underviser orientalsk dans. Hun har tidligere undervist på Studio Orient og har AATEC instruktørutdannelse. Hun har vært arrangementsansvarlig i Al Farah siden 2014 og ble styreleder våren 2016.

Ingunn Lyngstad
Eier av Alta Magedans og Yoga, Alta

Ingunn Lyngstad. Foto: Árvu (Marie Louise Somby)

Alta Magedans finner du på Facebook her

Nedstengningen kom som et sjokk, selv om jeg innså at den var under oppseiling. Folk hadde allerede begynt å spørre om det ble kurs og hva vi skulle gjøre i forhold til smitte, så stenging av studio var en naturlig vei videre  – selv om det å stenge hele Norge ikke føltes like naturlig for meg. Kursene jeg nettopp hadde startet underviste jeg over nettet, veldig amatørmessig i begynnelsen, men det var den eneste mulige erstatningen jeg hadde å tilby. Å stenge helt ned var ikke noe alternativ, da ville jeg miste kunder, og jeg stolte ikke på at jeg ville få penger hos myndighetene.

Dansegruppa HoneyHips fra Alta Magedans. Foto: Heidi Nilima Monsen

Etter hvert fikk jeg lagt ut flere kurs online, og jeg var så heldig at jeg ble oppringt av NRK TV for å gjøre et tv-innslag om online magedans. Det var utvilsomt god reklame, jeg fikk deltakere fra hele landet etter det. Jeg håper de fortsetter i sitt lokale dansemiljø når ting blir mer normalisert. Andre oppdrag ble selvsagt avlyst og jeg har kun hatt ett kurs for utdrikningslag i sommer.

Hvilke tilpasninger har du gjort eller vil du gjøre i tiden fremover med hensyn til korona og smittevern? I tillegg til kurs i studio fortsetter jeg å tilby kurs online, både for å kunne selge til de som bor litt lenger unna studio (distriktene rundt Alta i hovedsak), men også for å kunne ha et tilbud på grunn av de strenge smittevern-reglene. Er en deltaker litt forkjøla, i karantene eller i risikogruppa, kan hun trygt delta hjemmefra. At kurset ligger tilgjengelig online en stund etter opptak gir deltakerne en mulighet til å følge kurset når det passer for dem. Dette har mange satt pris på, da manglende barnevakt, møter, reiser og så videre ikke lenger er et hinder for å delta.

Jeg har også måttet halvere antall deltagere på yoga-kursene for å overholde én-meters-regelen. Den største endringen er nok at jeg har måttet bytte studio som en direkte følge av korona; bedriften jeg har leid hos trengte lokalene selv for å kunne overholde avstandsreglene for sine ansatte.

Ingunn, 1001 natt Oslo Magedansfestival 2013

Hva er positivt og hva er negativt ved den nye digitale hverdagen?
Det positive er at jeg kan nå ut til de som av ulike årsaker ikke kan komme til meg. 

Da alt var stengt ned, startet jeg med å filme ferdige klasser, og det ga meg mye frihet i forhold til når jeg ville bruke tid på å filme. Nå sender jeg timene direkte fra studio. For meg som instruktør har også denne nye digitale hverdagen gjort at jeg har fått deltatt litt mer på andre danseinstruktørers kurs.

 

Det negative er at man mister det sosiale ved dansen og alle tilbakemeldinger underveis i timen som hjelper deg til å tilpasse undervisningen til elevene. Det er også overraskende energikrevende og følelsesmessig
tappende å snakke til et kamera; det føles som å snakke ut i ingenting. Å filme og laste opp klasser er tidkrevende, og det har vært en god del tekniske problemer som har måttet løses underveis.

Denne nye digitale hverdagen har gjort at det finnes mye gratistimer på nett, og plutselig oppleves det som om jeg konkurrerer mot «hele verden» i forhold til timer og pris. Jeg er veldig takknemlig for at mine lokale elever har vært såpass trofaste mot meg slik at jeg har et grunnlag for å kunne fortsette å holde kurs.

Denne perioden har fått meg til å forstå hvor glad jeg er i å undervise, og hvor mye energi jeg får av å ha timer med elever på studio. Jeg har lært hvor enkelt det faktisk er å holde undervisning online, men hvor vanskelig det er å få til online undervisning ordentlig bra. 

Hvordan ser du for deg 2021?

I første del av 2021 tenker jeg det blir ganske likt slik som denne høsten her, at festivaler og kurs foregår hovedsakelig online. Folk er nok redde for å bruke penger på å reise og de vet at de må ha tid til karantene etter reisen. Her i Alta hvor vi bor er det ikke sykehus (150 km til nærmeste, med en værutsatt fjellovergang og en forblåst øy på veien), så jeg ser ikke bort fra at «søring-karantenen» blir en realitet igjen til vinteren hvis smittetrykket i Oslo blir høyt. Det betyr at om vi reiser til Oslo, må vi også overholde karantene når vi kommer hjem til Alta igjen. Hvis vi er heldige er ting bedre om et år, men jeg tror at det fortsatt vil være mye usikkerhet knyttet til reiser og dermed vil festivaler og helgekurs slite økonomisk.

Vil du danse online med Ingunn/Alta magedans i dag?  «Delta når du vil på de ukentlige dansetimene for litt øvet og øvet i vår videogruppe. Ta kontakt på epost. Påmelding nybegynner/nybegynner 2 online, send en epost til ingunn@altamagedans.no»

Alta magedans sin nettside

Ingunn og Cattona – utedans under Corona