Dansens Dager Norge rundt, 2017

Tekst: Catherine Ydstie

Dansens Dag ble etablert i 1982 av International Dance Committee (IDC) en komité som ligger under International Theatre Institute (ITI)  som igjen ligger under UNESCO. UNESCO er FNs organisasjon for utdanning, vitenskap, kultur og kommunikasjon (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization).

Dagen er lagt til 29. april som er fødselsdagen til den franske danseren Jean-Georges Noverre (1727-1810), som regnes som grunnleggeren av den moderne ballett. I Norge blir arrangementet kalt Dansens Dager, siden det alltid feires over flere dager, og det er Danseinformasjonen som er nasjonal koordinator.

 

“Målet med dagen er å løfte frem verdien av dansekunst og betydningen dans kan ha både for et samfunn og for enkeltindividet, samt jobbe for å gi dans et bredere publikum. Feiringen foregår i mer enn 60 land og har en inkluderende og forenende ramme.” (fra Danseinformasjonens nettsider)

Al Farah har de siste årene hatt som tradisjon å være med på å feire Dansens Dager ved å arrangere Al Farahs Flyvende Teppe. Dette er et arrangement der foreningens medlemmer inviteres til å opptre. I år ble det Flyvende Teppet arrangert på Grunerløkka i Oslo – det var strålende sol, masse folk og god stemning.

Klikk på bildet så kan du se flere bilder og filmsnutter fra Al Farahs flyvende teppe 2017

“People reflect each other constantly, but when they dance, perhaps what they reflect most is that moment of honesty.” 
Sidi Larbi Cherkaoui, dancer and choreographer

www.danseinfo.no 

www.international-dance-day.org

BERGEN

av Zamila ODF

I år ville Zamila Orientalske Danseforening i Bergen gjerne samle alle magedanserne til et felles arrangement. Vi booket derfor selveste navlen i Bergen sentrum – Torgalmenningen – og arrangerte vårt eget Flyvende Teppe. Vi startet opp klokken 14.00‬ og fikk raskt travle bergensere til å stoppe opp for å nyte orientalsk musikk og dans. Heldigvis fikk vi strålende vær. ‬

Foruten Zamilas egne dansere var Zoe fra J&Z BellyFusions, Åshild fra Arabesque Bellydance og Semira Frost, som kom hele veien fra Jørpeland, representert. Rainbow Tribal Company satte virkelig farge på Bergen denne dagen.

(Takk går til Amatørkulturrådet for utlån av musikkutstyr.)

Tusen takk til alle som deltok!

Vi hadde en fantastisk Dansens Dag!

Tyrkisk roman – Karma. Anitra og Monica Foto: Lizlot Frydenlund
Linn Tofting-Marthinussen. Foto: Arnhild Aarheim
Semira Frost. Foto: Karianne Ramstad

TRONDHEIM

 Zagroutha feiret dagen ved å danse på Torvscenen ved Trondheims Torg.

Majken Wærdahls nubiske gruppe fra Trondheim Orientalske Danseskole
Andrea Sæther danset baladi

MOSS

Nirmel danset på Amfi kjøpesenter i Moss

TROMSØ

av Hilde Bjørnstad

«3T» – forkortelse for «Treasure Tribe, Tromsø» (eller Tøff i Tryne Tribe, Trivelige Tromsø-Tøtter osv.) ble startet i januar 2014.

Vi har vært fem stk. som har møttes en gang i uka til ei lita Tribal-trening. I februar i år har vi mer enn doblet medlemstallet! Hele seks nye, Trivelige Tribal-Tøtter har vi fått med på laget! Det er kjempegøy!

De nye Tribal-medlemmene er noen skikkelige tøffinger! Etter bare et par måneder hiver de seg med på Tribal-stunt på kjøpesenteret «Jekta». Slå den!

Treasure Tribe opptrer på kjøpesenteret i Tromsø. Foto: Svein-Harald Utgård

I «noe gammelt, noe nytt, noe lånt og noe blått» hadde fire av våre nye Tribal-søstre sin første opptreden på Dansens Dag.

Treasure Tribe hadde to opptredener denne dagen. Den første var denne Pop-up opptredenen på kjøpesenteret, der vi danset 2 danser. De nye medlemmene koret på hele den første dansen, og på den andre var de delvis kor og delvis med i sirkel/formasjon. De gjorde en flott jobb!

Den andre opptredenen denne dagen var deltakelse på finalefesten til festivalen «Vårscenefest» (Tromsø scenekunstfestival). I år var temaet «Migrasjon» med mye fokus på dans. Hver morgen i festivaluka startet med 1 1/2 time «morgendans», åpent for alle som hadde lyst å delta. Jeg hadde stor glede av å instruere Tribal på morgendansen på fredag for en håndfull voksne og en hel klasse med seksåringer!

På finalefesten danset vi en sakte og en rask ATS. Etterpå var det mulig for tilskuerne å prøve seg. Så og si alle i salen var med på Tribal-dansen og stemningen var høy! På finalefesten ble det danset og undervist i både tribal, tango, flamenco, lindy hopp, iransk dans, afrikansk dans og salsa. Vi fikk også en oppvisning av improvisert, rauåta-dans som jeg sent vil glemme…. (Har fortsatt mareritt)

Hilde og rauåta-dansere

OSLO

av Lisa Nilssen

Oslo magedansstudios dansegruppe Bellystars deltok i arrangementet på Operataket i Oslo. Det var et utrolig stemningsfullt sted å danse, på marmorgulv og med utsikt over havet og byen. Siden det var en strålende solskinnsdag var det mange som hadde tatt turen til operaen, både av turister og osloboere. I tillegg til orientalsk dans fikk de også se Shilpi Bhatnagar som danset klassisk indisk dans. Det var en flott anledning for oss i Bellystars til å komme i kontakt med et annet dansemiljø i Oslo, og dele det vi synes er aller morsomst, nemlig dansen.

Bellystars med indisk danser Shilpi Bhatnagar
Foto: Johanna Engen